O Helderlinovoj mladosti 1Foto: Promo

Helderlin je jedna od centralnih instanci u poetološkom diskursu moderne.

Malo ima nemačkih pesnika čije je delo sa fascinacijom i intenzitetom proučavano više stoleća, no što je to slučaj sa ukupno ne odveć velikim književnim opusom Fridriha Helderlina.

On je živeo kao pesnik, prevodilac, filozof, privatni učitelj i revolucionar. Tek je 20. vek otkrio njegov faktični značaj, pri čemu ga izvesni tumači stilizuju u mitološku figuru.

No, Helderlin je ostao velika tajna među klasicima nemačke književnosti. Jedno dosad nedovoljno osvetljeno vreme Helderlinovog životopisa ostalo je njegovo detinjstvo i njegova mladost.

Fridrih Helderlin (1770-1843) rastao je u privilegovanim odnosima. Sabine Dering (1961), u knjizi Fridrih Helderlin: Biografija njegove mladosti (Wallstein Verlag, 2022), na živopisan način otkriva uticaje koji su usmerili obdarenog, još poluodraslog mladića za vreme školovanja i studija u Virtembergu, što je vreme koje je trebalo da ga pripremi na mesto evangelističkog pastora, iako ga je sve vuklo pesništvu.

Iz perspektive kulturne istorije, istorije mentaliteta i vaspitanja mnoga dokumenta, posebno Helderlinova pisma, stoje u fokusu ove maestralne biografske sinteze.

Opis ovog fascinirajućeg vaspitnog puta i procesa sazrevanja, vodi čitaoca kroz jednu od najinteresantnijih epoha nemačke kulturne istorije: ka Helderlinovim drugarima među kojima su bili filozofi Hegel i Šeling.

Kantovi spisi su ga oduševljavali, a Šilera i druge pesnike je poštovao kao sopstvene uzore ili ih gotovo idolopoklono idealizovao.

Autorki polazi za rukom da sa enormnom erudicijom opovrgne uvrežene legende koje se pletu oko Helderlinovog života, po kojima je on navodno živeo u siromaštvu ili onim o idealizacijama svojih ljubavnih odnosa.

Tako je nastao portret bogat faktima, bojama i fasetama osetljivog i ambicioznog mladog čoveka koji je odlučno i istrajno sledio svoju pesničku predodređenost i bez fatalizma svoju zlu sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.