O moći književnosti i njenom statusu 1

Nova knjiga savremenog novosadskog pisca Đorđa Pisareva, Sentimentalno vaspitanje junaka romana, koja čitaoce, sasvim izvesno, neće ostaviti ravnodušnim još jednom potvrđujući izvanredno spisateljsko umeće ovog autora, pojavila se nedavno u izdanju Agore.

U novoj knjizi priča, izrazito metaproznog impulsa i u živom intertekstualnom dijalogu sa dobropoznatim imenima svetske književnosti – Tolkinom, S. Kingom, Murakamijem, Dikensom, Tvenom, Zebaldom, Gejmenom, Dž. Ostin, A. Kristi, Asimovim, Melvilom, Lorkom, Hajnlajnom i dr, pa sve do povratka razgovoru i sa sopstvenim autorskim ja, Pisarev otvara vrata ličnoj (s vremena na vreme autoironičnoj i humornoj) autopoetičkoj viziji sentimentalnog vaspitanja junaka romana.

I dok se negde u palimpsestima teksta naziru Dikensov Dejvid Koperfild, Geteov Vilhelm Majster, Volterov Kandid, Fildingov Tom Džouns ili pak Manov Čarobni breg, sada u jednom sasvim novom postmodernom spisateljskom činu dekonstrukcije, Pisarev aktivira žanrovski eksperiment sa romanom o umetniku (konstlerroman) i ukršta ga sa sopstvenim odnosom prema procesu pisanja, koji kao rezultat čitaocima nudi jasnu ideju o moći književnosti i njenom statusu.

Čitav niz ulančanih karika iz suptilnog sistema narativne strategije, a sa akcentom na Junaku, i to ponajviše junaku (bildungs) romana slažu se, uz tihi klik(taj) u zaumnim, duhovitim i maštovitim sklopovima (sentimentalnim slapovima emocija), a radoznali čitalac ove minijaturne novele savladavaće stepenik po stepenik, idući u korak sa samim piscem, uz nezaobilazno zadovoljstvo u tekstu – dobijajući tako estetsku, ali i teorijsku sliku o delovanju proze/priče na ljubitelje umetnosti, to jest: života!

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.