O rajevima koji iščezavaju i veštačkim arhipelazima 1

Svuda u svetu neviđenim tempom nastaju veštačka ostrva, dok u isto vreme, zbog povišenjanivoa mora, prirodna ostrva iščezavaju.

Engleski autor nekoliko bestselera i socijalni geograf Alester Bone, u svojoj najnovijoj knjizi – Epoha ostrva: O rajevima koji iščezavaju i veštačkim arhipelazima(C. H. Beck), otkriva nepoznato carstvo ostrva.

Pri tome autor otkriva i nacionalistički pritisak i ekspanzivni turistički marketing za nastanak novih, artificijelnih ostrva. Uz to on čitaocu pokazuje i bilans klimatske krize koja ugrožava prirodna ostrva.

Ostrva su u doba pandemije korone nešto poput utočišta. Izolovana, kontrolisana i omeđena – kao takva ona nude nadu u izbavljenje od pošasti.

Otuda ne čudi što su Maldivska i Sejšelska ostrva, Kuba, a tokom leta i Krit, Majorka, Rodos… mesta pribežišta. Ali bez obzira na Sars-CoV-2, ono što ove ciljeve čini posebno atraktivnim, postoji i jedan drugi virus kojim se mnogi zlopate: ostrvo-virus. Možda bi bolje bilo reći: virus čežnje za ostrvom! Bone je britanski specijalist u oblasti društvene geografije, koji je proputovao čitav svet.

On je već čitavih 30 godina u potrazi za faktorima koji utiču na odnos ljudi i okoline i kako se oni formiraju. Problem vulkanizma i svetske klime jedna je od njegovih omiljenih tema. Posebna objašnjenja o erupciji vulkana Pinatubo 1991, i kauzalni spreg sa povišenjem temperature, izgledaju kao planetarni spektakl, iako su u svojim konsekvencama za ljude katastrofalni. Autor polazi za rukom da spoji naučne fenomene sa istorijskim primerima i osvetli ih na jasan i razumljiv način.

Knjiga Epoha ostrvapripoveda ne samo o idili romantičnih ostrva, već i o tome šta ih ugrožava. Ona ne pripoveda samo o palmama na plaži, već i o đubretu pod njima, kao i o ljudskoj razornoj eksploataciji prirode.

Tako se čežnja za izolacijom na ostrvima preobražava u angažovani pledoaje za očuvanjem i negovanjem prirodnih lepota ostrva. Ova knjiga deluje prosvećujuće jer pokazuje efekte globalne promene klime.

Otuda je ova plovidba od ostrva do ostva i od arhipelaga do arhipelaga, na koju Bone vodi, neka vrsta posebne pustolovine i ujedno i otrežnjujuće saznanje ne samo o čudima prirode, već i ljudskoj odgovornosti.

Reč je o fascinirajućoj knjizi koja bi trebalo ubrzo da nađe i put do srpskih čitalaca.