O tajni staroj više decenija 1

Knjiga koja francusku intelektualnu i političku javnost potresa već pet meseci, Familia grande autorke Kamij Kušner (1975), kćerke poznatog francuskog lekara i političara Bernara Kušnera, objavila je nedavno Akademska knjiga u prevodu s francuskog Svetlane Stojanović.

U knjizi je reč o skandalu s incestom koji je pokrenuo društvene debate u Francuskoj i u celom svetu jer autorka Kamij Kušner, u njoj optužuje očuha, jednog od najpoznatijih francuskih politikologa i medijskih ličnosti Olivija Dijamela, za seksualno zlostavljanje njenog brata blizanca kada je imao 13-14 godina.

Oko 300.000 knjiga Familia grande prodato je u Francuskoj za mesec dana, a Dijamel je dao ostavku na svim funkcijama.

Ovo je priča o tajni koju je poznata pariska intelektualno-levičarska porodica čuvala više decenija.

Otkriti je i sve uništiti, ili lagati da se ne izgubi naklonost oba roditelja, pitanja su koja pobuđuju otrovnu krivicu i graniče se sa smrću. Olivije Dijamel nagovorio je svoju žrtvu na ćutnju, a majka Evlin Pizije stala je u zaštitu supruga rečima: „Osim toga, nije bilo sodomije. Felacije su ipak nešto sasvim drugo.“ Ovo je zapaljiva priča žene koja se najzad osmelila da ispriča nešto o čemu je familia grande dugo ćutala.