… „predstavlja rezultat dugogodišnjih terenskih istraživanja akademika dr Borislava Jovanovića i njegovih teoretskih razmatranja arheološke građe te vrlo značajne keltske nekropole, gdje je za zaključna razmatranja vrlo važan nalaz grobova autohtonog stanovništva“, napominje u svojoj recenziji prof. dr Mitja Guštin. On navodi da je ova monografija, nakon dugog vremena, posle radova Jovana Todorovića iz 1960-ih i 1970-ih godina (Kelti u Jugoistočnoj Evropi – 1969, Karaburma – 1972, Skordisci – 1974 i Židovarsko blago – 2006), prvi obiman monografski rad srpske arheologije na temu Kelta i keltske materijalne kulture.

„U radu je predstavljen izvanredan arheološki materijal sa lokaliteta Pećine iz okoline Kostolca, velike naučne vrijednosti jer se zbog očuvanosti nalaza i savremenog istraživanja dobro prepoznaje“, navodi recenzent.

„Nekropola u Pećinama vrlo je značajan materijalan dokaz o podacima u antičkim izvorima, koji govore da su se Kelti u toj oblasti po prvi put sreli sa Grcima sredinom 4. veka p. n. e. Osobito se utisnuo u kolektivnu istorijsko sjećanje susret sa Aleksandrom Velikim i anegdota u vezi s tim da se nikoga ne boje, i njihov misteriozan fijasko nekoliko decenija kasnije ispred Delfa 279. godine p. n. e“, dodaje Guštin.

„Uspoređivanjem značajnih istovremenih nekropola u Beograd-Karaburmi, Osijeku i nekropolama u Transdanubiji, Transilvaniji i u jednom primjeru i u sjevernim Apeninima italskog poluostrva ovaj rad istupa iz okvira lokalne plemenske zajednice Skordiska. On je značajan tako zbog neposrednih veza sa zajednicom Istočnih Kelta kao i zbog dobro uočljivog kontakta između došljaka i starosjedilaca, znači susreta sa starim ilirskim svetom“, precizira recenzent.

Akademik Borislav Jovanović jedan je od najvećih srpskih, jugoslovenskih i evropskih arheologa, čija su istraživanja ostavila značajan i prepoznatljiv uticaj na arheologiju druge polovine 20. veka. Tragovi njegovog rada vidljivi su u proučavanju svih praistorijskih perioda na tlu bivše Jugoslavije, što ga danas čini jednim od najplodotvornijih arheologa Balkana i svakako jednim od najzaslužnijih za upotpunjavanje znanja o praistoriji na ovim prostorima.