Saosećanje, poštovanje, ohrabrenje - dug žrtvama nasilja 1

Iste godine institucijama je prijavljeno 498 krivičnih dela protiv polne slobode, uključujući i 73 silovanja.

Optuženo je 286 lica, od kojih 34 za krivično delo silovanja, a osuđeno je gotovo upola manje od broja prijavljenih. Tek 25 počinilaca osuđeno je za krivično delo silovanja.

Žrtve ovih dela uglavnom su žene i devojčice, čije su emocionalne patnje i traume duboke i nesagledive.

O brutalnosti nasilja koje su preživele svedoče opisi nasilja u spisima koje tokom istraživanja i analiza nalazimo u sudrskim predmetima.

Možemo li da zamislimo posledice tih mnogobrojnih stravičnih događaja?

Možemo li da razumemo koliko je ženama žrtvama brutalnog nasilja potrebno pažnje, saosećanja, poštovanja, ohrabrenja i razumevanja da bi savladale bol, strah, sramotu, da bi zalečile rane i bile ohrabrene da svedoče, čak i kad su izložene pretnjama i ucenama učinilaca?

A upravo to im država duguje i upravo to im najviše nedostaje.

Saosećanje, poštovanje, ohrabrenje - dug žrtvama nasilja 2

Godinama ženske organizacije ukazuju da u Srbiji još uvek nedostaje delotvoran sistem pravne pomoći i psihosocijalne podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela rodno zasnovanog nasilja.

Na to ukazuju i tela koja prate primenu međunarodnih konvencija koje je država ratifikovala.

Komitet za eliminisanje svih oblika diskriminacije žena i grupa odgovorna za nadgledanje primene Konvencije saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO grupa), šalju državi istu (pre)poruku: da što pre obezbedi kvalitetnu i dostupnu pravnu pomoć i podršku ženama žrtvama i deci svedocima rodno zasnovanog nasilja.

Uprkos izvesnim pozitivnim pomacima, stanje je daleko od zadovoljavajućeg.

Najveći broj žrtava rodno zasnovanog nasilja i dalje ostaje bez preko potrebne pomoći i podrške. Često po prvi put suočene sa pravosudnim sistemom, one ulaze u jedan nepoznati i složeni svet prava u kome se teško snalaze.

Nedovoljno informisane, u strahu od onoga što ih očekuje, često izložene otvorenim pretnjama i ucenama od strane učinilaca, bez adekvatne podrške, mnoge će promeniti svoj iskaz i odbiti da svedoče, nadajući se da će vremenom potisnuti traumatično iskustvo.

Odustaće od borbe i propustiti priliku da svedočenjem povrate samopouzdanje i samopoštovanje, da steknu novu snagu i pronađu nove životne oslonce.

Epilog toga često će biti odustajanje javnog tužioca od optužnice ili donošenje oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza.

To jača kulturu nasilja i nekažnjivosti, obeshrabruje druge žrtve i tako se krug zatvara.

Ima li dobrih vesti iz budućnosti?

Ako čitamo Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji iz 2020. godine stanje će biti bolje 2025. kad se sprovedu mere usmerene na jačanje položaja žrtava, uspostavi Nacionalna mreža za pomoć i podršku i podignu kapaciteti pružalaca i pružateljki usluga pomoći i podrške.

Za žrtve rodno zasnovanog nasilja vesti, međutim, nisu ohrabrujuće – Strategija je potpuno rodno neutralna i ne prepoznaje njihove specifične potrebe.

Zato, u ime žrtava i svedoka rodno zasnovanog nasilja tražimo njenu hitnu reviziju.

Dok se to ne dogodi, neophodno je da svi u sistemu zaštite od nasilja iskoriste sva raspoloživa zakonska ovlašćenja kako bi se učinioci teških krivičnih dela procesuirali i kažnjavali, a žrtvama nasilja pružila maksimalna podrška koja će ih osnažiti i uveriti da nisu same na mukotrpnom putu do istine i pravde.

close
Saosećanje, poštovanje, ohrabrenje - dug žrtvama nasilja 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.