Sažeta i živa biografija 1

Leonardo da Vinči. Genije. Polihistor. Arhetip renesansnog čoveka. Slikar, crtač, arhitekta, izumitelj, anatom, matematičar, botaničar, geolog, kartograf, inženjer, mašinski inženjer i vojni inženjer.

Spisak oblasti u kojima je ostvario velika dostignuća toliko je velik da je teško u potpunosti sagledati opseg Leonardove delatnosti. Što je još gore, može nam se učiniti da niko nije mogao biti toliko uspešan. Leonardo za sobom nije ostavio upečatljivo remek-delo kao što je svod „Sikstinske kapele“, koji je njegov rival Mikelanđelo godinama mukotrpno i posvećeno oslikavao. Nema ničeg što bi svojom monumentalnošću predstavljalo spomenik Leonardovom radu.

Tu je samo „Mona Liza“, mali portret osuđen na veličanstvenu izolaciju u svom izložbenom prostoru u „Luvru“… Kopirana, parodirana i korišćena da doda primesu zagonetnog koricama kabastih bestselera, Mona Liza je, možda kao i njen tvorac, postala žrtva sopstvenog uspeha – piše, između ostalog, u uvodu za ovu knjigu.

„Pored telesne lepote, koja nikad nije dovoljno hvaljena, u svakom njegovom postupku videla se beskrajna otmenost; a njegova darovitost bila je takva i tolika da je s lakoćom rešavao svaki problem kom bi se posvetio“, zabeležio je Đorđo Vazari u knjizi „Životi slavnih slikara, vajara i arhitekata“ („Leo Commerce“).

Serijal „Biografike“ predstavlja potpuno nov način sagledavanja života i dela najvećih svetskih mislilaca i stvaralaca. Izdanja su rađena po šablonu 50 podataka, datuma, misli, navika i dostignuća koji su odredili datu ličnost, a oslanjaju se na informativno-grafičke metode kako bi ih čitaocima predstavile na živ i sažet način.

A da je Da Vinči vrlo popularan na ovdašnjim prostorima, u godini kad se obeležava pet stoleća od njegove smrti (2. maja 1519), govori i podatak iz „Lagune“, da je jedna od njihovih najtraženijih knjiga mesecima unazad izuzetna biografija „Leonardo da Vinči“ Voltera Ajzaksona.