Prvi roman o devojčici Sari – „Sara i zaboravljeni trg“ doživeo je već pet izdanja i bio je u najužem izboru za nagradu „Politikinog zabavnika“. Posle čudesnih doživljaja na zaboravljenom trgu, Sara se ponovo otiskuje u nepoznato, vodeći čitaoca kroz nove, iznenađujuće avanture duha.

Sara ide u sedmi razred, živi kod strica, danima razmišlja o tome da će uskoro biti devojka i jedva čeka taj trenutak. Pored toga, voli da čita Milenine postove. NJih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“, koji je sastavni deo romana. Milena odlučuje da odabranim citatima reši probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice. Posle novogodišnje žurke za njih dve će januar dobiti potpuno novo značenje.

Zajedno sa junakinjom „Crno-belog vrta“ doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči: zašto je ovaj svet baš ovakav? Ovo je priča o tome zašto je sve tako kako jeste. Posebnu vrednost romana čini izvanredan spoj teksta i slike. Za ilustracije, koje u pravom smislu obogaćuju roman, zaslužan je Dušan Pavlić.

Zoran Penevski autor je nekoliko romana, strip-scenarija, grafičkih romana (uključujući i prvi grafički roman u Srbiji, „LJubazni leševi“), a njegova dela su prevedena na engleski, francuski, holandski i makedonski jezik. Urednik je izdanja za decu u izdavačkoj kući „Laguna“. Dušan Pavlić radi kao dizajner i ilustrator. Dobitnik je „Zlatnog pera“, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. Ilustracije za knjigu „S decom oko sveta 1“ objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999.