Žena ženi 1

Čini se da sve češće možemo videti žene na liderskim pozicijama.

Ali, iako žene čine više od polovine ukupne populacije, i dalje je broj liderki, na svim nivoima, izuzetno mali.

Žene zauzimaju pozicije predsednice države ili vlade u 22 zemlje, šest odsto izabranih predsednika država (devet od 152) i sedam odsto predsednika vlada (13 od 193) su žene, pokazuju poslednji podaci Interparlamentarne unije (IPU) o broju žena na izvršnim funkcijama.

Različite studije predlažu različita rešenja za podsticanje ženskog liderstva.

Jedno od njih je da kroz formalno i neformalno obrazovanje motivišu i ohrabruju žene da preuzimaju vodeće pozicije, kao i da kroz mentorstvo uče od žena koje su tim putem već prošle.

Rad na ličnom i profesionalnom razvoju žena pomaže im da postignu više u različitim sferama života, da ubrzaju svoj poslovni uspeh, da unaprede karijeru ili povećaju kvalitet svog života – da postanu liderke.

Kako bi koračale sigurno na dostizanju jednakih prava i mogućnosti važno je da imaju od koga da uče.

Žena ženi 2

U poslednjih deset godina mentorstvo postaje sve popularnije i vidljivije, a potreba sve izraženija u različitim oblastima, počev od politike, preko akademije, biznisa, kulture, umetnosti, sporta i sl.

Posebno je značajan koncept mentorstva – žena ženi, odlična prilika da se uči, saznaje i otkriva nepoznato, a s druge strane da se ono što je naučeno upotrebi da se pomogne drugima.

Mentorstvo je put celoživotnog i neprekidnog učenja, deljenja znanja, iskustva, kontakata sa onima koje su vam bliske po vrednostima, interesovanjima i onome šta rade.

Ima višestruku ulogu u izgradnji ženskog liderstva, ali i doprinosi podizanju svesti o značaju jednakih prava i mogućnosti i ulozi žene u društvu.

Mentorski odnos je odličan sistem podrške za obe strane u mentorskom odnosu, jer doprinosi ličnom rastu i profesionalnom razvoju.

Zasnovano je na međusobnom osnaživanju, pružanju nesebične podrške, stalnoj motivaciji i neprestanom ohrabrenju.

Unapređenje profesionalnog položaja doprinosi ekonomskom osnaživanju, kao i ličnom ohrabrenju i dovodi do individualnog jačanja položaja žena u zajednici.

Jačanje i razvijanje odnosa između žena kroz zajedničke profesionalne poduhvate, umrežavanje na različitim nivoima i razvijanje ženske solidarnosti doprinose razbijanju stereotipa da su žene ženama neprijatelji.

Na taj način ojačavaju se društvene veze i odnosi, i kreiraju mreže žena koje čine sistem podrške u zajednici.

Kroz mentorski rad povezuju se različite generacije iz istih ili različitih profesionalnih oblasti.

Razmena znanja i iskustva između generacija podstiče veće međusobno razumevanje, kao i premošćavanje generacijskog jaza uzajamnim odnosom obe strane u mentorskom odnosu.

Na taj način pruža se uvid u drugačija mišljenja, iskustva i stavove, što je uvek dodatna inspiracija za dalji rast i razvoj žena.

Kako bismo sigurno koračale ka postizanju rodne ravnopravnosti u našem društvu i imale više žena na liderskim pozicijama, važno je da delimo znanja i iskustva, gradimo mreže, podstičemo poverenje i ohrabrujemo solidarnost. Jer, na kraju, kako kaže Heder An Karson: „Najbolji način da napredujete u karijeri je da dobijete savete od nekoga ko je već uradio ono što pokušavate da postignete.“

Stavovi izrečeni u tekstu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.