Inicijativa mladih za ljudska prava: Lukašenko nije "jedan od retkih prijatelja Srbije" 1Lukašenko 23 godine na čelu Olimpijskog komiteta Belorusije Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas su simboličnom akcijom polaganja cveća ispred ulaza u ambasadu Belorusije u Beogradu izrazili podršku građanima Belorusije i poručili da nema prijateljstva sa Lukašenkom koji žrtvuje živote i slobode građana kako bi zauvek opstao na vlasti.

„Demokratska društva u Belorusiju gledaju kao ‘poslednju evropsku diktaturu’ i jednoglasno osuđuju krađu izbora i brutalno nasilje policijskih snaga tokom protesta nakon izbora“ – stoji u saopštenju.

Aktivisti za ljudska prava iz Srbije poslali su poruku podrške i solidarnosti građanima i građankama Belorusije.

„Sramota nas je kada predsednik Vučić kaže da je Lukašenko ‘jedan od retkih prijatelja Srbije’. Prijateljstva u životu, ali i u međunarodnim odnosima se grade na zajedničkim vrednostima, a mi nemamo ništa zajedničko sa Lukašenkom“ – poručili su aktivisti.

Aktivisti ističu da su građani Belorusije saborci koji se bore za za mir, demokratiju, ljudska prava i slobode, slobodne izbore i vladavinu prava.

„Nema prijateljstva sa onima koji žrtvuju tuđe živote i slobode kako bi opstali zauvek na vlasti. Od predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije zahtevamo da se otkažu najavljeni susret Vučića i Lukašenka i najavljene zajedničke vojne vežbe, kao i da se pridruže međunarodnoj inicijativi pod vođstvom Evropske unije i njenih država članica da se pronađe demokratski, mirni izlaz iz krize koja je uzrokovana falsifikovanjem izbornih rezultata na beloruskim izborima“ – navodi se u saopštenju.

Glavna opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji, Svetlana Tihonovska pozvala je danas gradonačelnike beloruskih gradova da 15. i 16. avgusta organizuju mirne proteste i pozvala vlast na dijalog.

Danas je objavljeno da su vlasti u Belorusiji oslobodile oko hiljadu ljudi, uhapšenih tokom demonstracija zbog sumnji u ispravnost rezultata predsedničkih izbora, prema kojima je za Aleksandra Lukašenka glasalo 80 odsto birača.

Lukašenko je danas demantovao informacije da je navodno napustio zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari