Aleksandar Vučić obišao pogone "Radijator inžinjeringa" oštećene u poplavama 1Foto: Z. N.

Danas je u Kraljevu, u sklopu obilaska poplavljenih područja u Srbiji, boravio Predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svoj današnji boravak u Kraljevu Aleksandar Vučić je započeo obilaskom preduzeća „Radijator inžinjering“, jednog od nekoliko poplavljenih privrednih objekata u industrijskoj zoni „Šeovac“ u naselju Grdica.

Njega su, na ulasku u preduzeće sačekali gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i Nebojša Simović, Načelnik Raškog upravnog okruga.

Zatim je Radojko Janić, osnivač i vlasnik preduzeća „Radijator inžinjering“ iz Kraljeva koje se bavi proizvodnjom svih vrsta koltlova za domaćinstva i industrijskih kotlova, od čega preko osmdeset odsto produkcije plasira na tržištima širom Evrope, proveo goste kroz deo pogona u Grdici koji su bili pod vodom usled naglog izlivanja odvodnog kanala Čađevac koji, uređenim koritom, teče tik uz ogradu preduzeća.

Ovo preduzeće je , po rečima njegovo vlasnika , pretrpelo veću štetu nego u poplavama 2014 godine iako je od tada do danas preduzeto niz mera da se ojača potporni zid uz odvodni kanal, a razlog za to su velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu(u noći 02. -03.juna) tako da je voda sustizala u talasima visokim i preko deset santimetara.

Pogoni preduzeća su posle toga ,za kratko vreme očišćeni i proizvodnja je delimično pokrenuta još u sredu, ali ni dan danas nije sačinjena tačna procena visine štete jer su najveće posledice po pojedine mašine koje su ,izvesno vreme, bile i do deset santimetara pod vodom. Radi se o savremenim mašinama sa mnogo automatike i elektronike u sebi pa je vreme za njihovo osposobljavanje nešto duže jer zahteva angažovanje specijaliziranih servisera proizvođača tih mašina.

Tako se i danas ,prilikom posete Aleksandra Vučića , u pogonim zatekao Slovenac , Ivan Badalić koji radi kao serviser za poznatu belgijsku kompaniju LVD , koja od 2005 godine isporučuje „Radijator inžinjeringu“ softificirane mašine za preradu limova.

Posle upoznavanja Vučić mu se zahvalio što su serviseri bili ažurni u dolasku i pružanju pomoći „Radijator inžinjeringu“ i pozvao ga je da se fotografiše sa njim i Radojkom Janićem.

Iako su brojne novinarske ekipe pratile obilazak Aleksandra Vučića on u „Radijator inžinjeringu“ nije davao posebne izjave za medije ali je u nekoliko navrata tražio od Gorana Puzovića direktora JP „Srbijavode“ i Zorana Drobnjaka ,direktora „Srbijaputeva“ podatke o preduzetim merama i planovima za dalje aktivnosti na uređivanju vodotokova i puteva na teritoriji grada Kraljeva.

U pratnji Aleksandra Vučića u Kraljevu bili su još i Predrag Marić, Načelnik sektora za vanredne situacije i Marko Blagojević direktor Kancelarije za javna ulaganja. Oni su, po obilasku „Radijator inžinjeringa“ krenuli do obližnjeg sela Sirča u kome je, u jednom periodu protekle nedelje, zbog rušenja mosta na nabujalom potoku, oko 120 kuća na putu ka Sirčanskoj Banji, bilo odsečeno od glavnih saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari