Aleksić: Ministra policije čeka sudbina Tomislava Nikolića 1Foto: FoNet/ MUP

Slavljenička slika iz centrale Srpske napredne stranke iz izborne noći kada su svi viđeniji naprednjaci nazdravljali šampanjcem pobedi i u kojoj nije bilo mesta jedino za Nebojšu Stefanovića, ministra policije, podgrejala je sumnje da predsednik Srbije na njega više ne računa.

Ni objašnjenje samog predsednika države i SNS da Stefanović, kao šef beogradskog odbora, ima obaveze u gradskog štabu nije odagnala sumnje da na relaciji Vučić – Stefanović postoje varnice i to ne samo zbog ministrovih afera sa doktoratom, umešanosti njegovog oca u trgovini oružjem, već i zbog loše izlaznosti na izborima u Beogradu, za koje je isključivo odgovoran Stefanović. Sagovornici Danasa zato tvrde da se Stefanovićeva ministarska fotelja i te kako drma i da njega čeka sudbina Tome Nikolića.

Šta će biti, međutim, sa Stefanovićem, kakva je njegova budućnost znaće se, kako kažu izvori Danasa bliski SNS, tek po povratku predsednika države i SNS Aleksandra Vučića iz Sjednjenih Američkih Država.

„Predsedniku države je sada prioritet međunarodna aktivnost vezana za Kosovo, a za formiranju vlade biće vremena kada se vrati sa putovanja. Tada će ne samo o Stefanoviću razgovarati i o sudbini drugih ministara i sastavu nove vlade“, tvrde sagovornici Danasa.

Opozicija, međutim, smatra da bi u svakoj normalnoj državi nakon silnih afera ministar policije morao da bude smenjen sa svih funkcija odavno, ali da mi živimo u Srbiji gde je sve moguće i gde je važna volja jednog čoveka.

„Ne mogu znati da li će Stefanović ponovo biti ministar policije u novoj vladi, jer je u ovakvoj Srbiji sve naopako, ali sam odavno još rekla da svi koji su vodili MUP, od Stefanovića do Biljane Popović Ivković u bilo kojoj normalnoj zemlji ne bi smeli da priđu MUP-u i oni bi bili predmet istrage policije. Oni bi davali iskaze policiji, a ne bi policija njima raportirala, kaže za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Ona napominje da bi Stefanović povrh svega morao biti smenjen istog dana kada se dokazalo da ima lažnu fakultetsku diplomu, ili kada je dokazano da firma GIM koju je zastupao njegov otac povlašćeno trguje oružjem uz amin sinovljevog ministarstva.

„Ali u kriminalnoj organizaciji kakva je SNS, to je za preporuku, a ne za kaznu“, zaključuje Tepić.

Boško Obradović, lider Dveri, uveren je da je Nebojša Stefanović u nemilosti drugog protivničkog klana u Srpskoj naprednoj stranci, na čelu sa Andrejem Vučićem.

Obradović smatra da je ministar policije uzeo previše vlasti i moći, da njegov klan kontroliše kriminalne poslove sa trgovinom oružjem i nekretninama u Beogradu.

„Suparnički klan braće Vučić želi da ga eliminiše iz poslova. Međutim, to nije lako, jer je Nebojša Stefanović, sa kupljenom diplomom i lažnim doktoratom, u međuvremenu od prvog bota SNS napredovao i postao drugi čovek države, ministar policije, šef Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti i šef beogradskog odbora SNS. Ovaj rat između dva klana u SNS već dugo traje i ne vidi mu se kraj“, zaključuje Obradović.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ubeđen je da je Stefanović posle afera „Krušik“ i „Jovanjica“ potpuno skrajnut.

„Mislim da on u budućoj vladi neće imati važnu funkciju u budućnosti, već će verovatno dobiti neku utešnu nagradu poput Tome Nikolića. Svi koji prihvate ulogu statiste u Vučićevoj vlasti svesni su da će u nekom momentu biti žrtvovani. Pošto su razorili državu i institucije, sve je u rukama jednog čoveka, pa i sudbina Stefanovića“, smatra Aleksić.

On ističe i da su svi oni doprineli da dođemo u ovakvu situaciju ogoljene diktature, jer su zarad ličnih interesa ćutali, ali to kad-tad dođe na naplatu.

„Pored Stefanovića mislim da će biti još veliki broj onih koji će biti zamenjeni u novoj vladi“, ističe Aleksić.

Sagovornici Danasa napominju i da Vučiću nije problem da Stefanovića pusti niz vodu. Tu metodu je, kako kažu, već isprobao puštanjem niz vodu kuma Vojislava Šešelja, ali i političkog oca Tomislava Nikolića. Napominju i da Vučić Stefanoviću može da oprosti sve afere u koje je do sada bio umešan, ali ne može da mu oprosti slabu izlaznost na izborima u Beogradu koja je za 15 odsto niža nego 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari