Aleksić: Platforma vlasti sumirana izjavom Ane Brnabić da je Kosovo bilo Srbija 1Foto: Beta

Prvi potpredsednik Narodne stranke i poslanik te partije Miroslav Aleksić ocenio je danas da je platforma vlasti o Kosovu sumirana izjavom premijerke Ane Brnabić, datoj nemačkim medijima 2018. godine, da je Kosovo „bilo Srbija“.

On je ocenio da je današnja sednica Skupštine Srbije o Kosovu „velika farsa i vređanje inteligencije građana Srbije“.

„Neće biti rezultata te sednice, kao što ih nije bilo kada je Vučić govorio o unutrašnjem dijalogu o Kosovu“, rekao je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića „priznala legitimitet kosovskih vlasti“ onda kada je „primorala Srbe da učestvuju na izborima po zakonima Kosova“.

„Briselskim sporazumom potpisanim 2013. godine predali smo i sever Kosova, a Kosovo je dobilo pozivni broj i mogućnost učlanjenja u medjunarodne organizacije,“ rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Navodeći da je opozicija šest godina tražila da parlament raspravlja o Kosovu a da na te zahteve vlast nije odgovorila, Aleksić je rekao da sada kada opozicija bojkotuje rad Slupštine, Vučić „nameće“ sednicu na tu temu.

„Mi smo želeli da sačekamo izveštaj o Kosovu i Metohiji i platformu pa da odlučimo da li ćemo prisustvovati sednici, a kada smo pročitali izveštaj više nije bilo dileme da li ćemo učestvovati“, rekao je Aleksić navodeći da u tom dokumentu nema podataka o pregovorima sa Prištinom, već da sadrži „80 stranica fotografija, tabela i prikaza, 10 stranica o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a sedam koje se tiču pregovora“.

Aleksić je ocenio da vlast „nema plan, platformu“ i da „ne zna šta hoće, za razliku od Albanaca koji znaju“ i dodao da „niko nije za nezavisnost Kosova učinio koliko je učinio Vučić“.

Poslanica Narodne stranke Sandra Rašković Ivić kazala je da Srbija treba da se vrati na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244.

„Rezolucija se odnosila na Jugoslaviju, ali je Srbija naslednica te države, pa se i rezolucija itekako odnosi na nju“, kazala je Sanda Rašković Ivić.

Ona je dodala da sa Albancima treba pregovarati o životnim pitanjima poput trgovine, kretanja, bezbednosti, imovine Srpske pravoslavne crkve i da pregovore treba da vode „stručni ljudi, oslonjeni na platformu pregovora, a ne Đurić i ekipa zaposlena u Kancelariji za Kosovo i Metohiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari