Aleksić: Vlast koristila novac od marihuane sa Jovanjice za svoje tajne potrebe 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je puštanje iz zatvora Predraga Koluvije, prvooptuženog u predmetu „Jovanjica“, jasno pokazalo da je uzgajanje marihuane na tom dobru bilo veliki državni projekat koji je služio za „izvlačenje crnog novca za različite vaninstitucionalne potrebe režima“.

„Pitanje je da li je Koluvija osmislio celu operaciju ili osmislila neka državna služba. Koluvija je imao svoju ulogu u uzgoju marihuane, ali je BIA veoma važna. Šta je bila uloga šefa BIA za Beograd Mirka Škera i zašto nije saslušan, iako postoje indicije da je bio zadužen za koordinaciju ljudi iz službi bezbednosti umešanih u proizvodnju marihuane“, rekao je Aleksić televiziji Nova S.

„Šta se dogodilo sa Dijanom Hrkalović, zašto nije saslušana, iako se saznalo da je ona odgovorna za policijske registarske tablice koje je Koluvija stavljao na svoj automobil dok je prevozio drogu“, upitao je Aleksić.

Aleksić je istakao da se u procesu stiglo do „crvene linije koja ne sme da se pređe“, jer bi tada moglo da se dođe do ministra Aleskandra Vulina, koji je posećivao „Jovanjicu“, kao i do predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je Koluviju vodio na putovanja, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Aleksić je dodao da je cilj vlasti da predmet „Jovanjica“ padne u zaborav i da se optuženi „na neki način aboliraju“, i dodao da ga ne bi čudilo da optuženi „postanu zaslužni građani, jer SNS tako govori o njima“, a da budu osuđeni oni koji su javnosti ukazali na najveću plantažu marihuane u Evropi i na „veze vrha režima sa tim kriminalnom operacijom“.

„Reč je o najvećoj zapleni droge narkotika u Srbiji. Taj proces je mogao da se završi za šest meseci da imamo pravosuđe, ali se to nije dogodilo. Sa druge strane, ekspresno se završavaju procesi protiv nas koji govorimo o ’Jovanjici’, dok suđenja po našim tužbama protiv tabloida i čelnika režima traju godinama“, rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je Koluvijin advokat poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, koji je predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca može da utiče na ocenjivanje rada sudija, a da su sudije Zoran Savić i Duško Milenković, koje su bile u veću Apelacionog suda koje je pustilo Koluviju iz pritvora, bile i u veću koje je oslobodilo biznismena Stanka Subotića Caneta, stoji u saopštenju.

„Sve sudije koje prihvate da budu sluge režima i da rade protiv zakona i etičkih normi moraju biti svesne da će doći trenutak kada će biti sagledana njihova odgovornost“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Koluvija pušten i zbog velikog straha vrha režima da bi mogao da progovori o punoj istini o „Jovanjici“, jer je on ključni svedok i zna sa kim se dogovarao i ko je sve bio umešan u proizvodnju marihuane.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je nedavno zatvorski pritvor vlasniku poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ Predragu Koluviji i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu.

Podsećamo, pripremno ročište u slučaju „Jovanjica 2“ biće održano u četvrtak 30. septembra u posebnom odeljenju za organizovani kriminal, objavio je viši sud u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari