Aleksić: Vučić najodgovorniji za aferu Jovanjica, pušta niz vodu Stefanovića 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da je na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću najveća odgovornost za kriminal na „Jovanjici“, gde je zaplenjena velika količina marihuane, jer su u tu aferu umešane strukture države u kojoj predsednik odlučuje o svemu.

„Kada sam rekao da su delovi državnog aparata bili uključeni u proizvodnju marihuane na površini od 12 hektara u blizini Beograda, Vučić i njegovi jurišnici su me zasuli prostačkim uvredama i lažima, da bi predsednik Srbije nedavno priznao umešanost ljudi iz policije, BIA i vojske. Ne znam da li je svestan da su to strukture države kojom on rukovodi i odlučuje o svemu, i da je samim tim na njemu najveća odgovornost za taj kriminal“, rekao je Aleksić u intervjuu listu Blic.

„Zanemarujući tu činjenicu, on na sve načine pokušava da zaštiti sebe i svog brata Andreja i u tom cilju pušta niz vodu sve, pa i Nebojšu Stefanovića, koji je na meti režimskih tabloida“, naveo je Aleksić.

Aleksić je istakao da je proizvodnja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi klasičan primer organizovanog kriminala, koji ne može da se odvija bez podrške države, i da je režim želeo da zataška tu kriminalnu aferu.

„Srećan sam ako sam bar malo doprineo da se to zataškavanje spreči, obavljajući svoj posao narodnog poslanika. Siguran sam da će se otkriti puna istina o ‘Jovanjici’ i da će svi umešani odgovarati pred zakonom. Ako se to ne dogodi u vreme ove vlasti, sigurno će se dogoditi posle promena, koje više nisu daleko“, rekao je Aleksić.

Upitan šta će se dogoditi ako se veštačenjem telefona utvrdi da vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija nije pozvao Andreja Vučića, Aleksić je odgovorio da on nije pitao Aleksandra Vučića da li njegov brat poznaje Koluviju, nego je pozvao Tužilaštvo za organizovani kriminal da veštačenjem Koluvijinog telefona i saslušanjem svedoka utvrdi da li je pozivao Andreja Vučića kada je hapšen i da li je sa njim ranije komunicirao.

Aleksić je, povodom bojkota izbora, istakao da je odluka Narodne stranke i Saveza za Srbiju o neučestvovanju na „lažnim izborima“ na proleće konačna i nepromenjiva, i dodao da je danas svima jasno da u Srbiji ne postoje elementarni uslovi za održavanje izbora, kao i da građani nemaju mogućnost da slobodno biraju između ravnopravno predstavljenih opcija.

„Bez opozicije na izborima, vlast će ćopati na jednoj nozi jer mi te lažne izbore nećemo priznati i već sutradan ćemo tražiti nove, ali uz dogovor oko uslova i garancije u njihovom sprovođenju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da svi koji sebe nazivaju opozicijom, a prihvate da u postojećim uslovima izađu na „lažne izbore“, vodeći se ličnim i partijskim interesima, zapravo podržavaju režim s ciljem da mu, izmđju ostalog, daju legitimitet kako bi se međunarodnoj zajednici uputila poruka da je u Srbiji sve normalno.

„Pored ostalog, Vučiću je potreban bar prividni legitimitet kako bi mogao da potpiše sporazum o ’razgraničenju’ kojim bi Srbija praktično priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Spremnost na bojkot izbora će pokazati da nismo svi isti i da se oni koji su se odlučili na bojkot ne bore samo za sitne privilegije i poslaničku platu, nego su spremni i na žrtve kako bi se sa narodom izborili za slobodu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je upitao da li neko može da poveruje da će „Miša Vacić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Vojislav Šešelj i ostali učestvovati na izborima da bi srušili Vučića sa vlasti“, i dodao je njihova uloga da produže vladavinu režima, što je građanima potpuno jasno.

Na pitanje „kolika će izlaznost značiti da izbori nisu uspeli“, Aleksić je odgovorio da se uspeh izbora ne meri odzivom, jer su po važećim zakonima izbori „uspeli“ i ako na njih izađe dvoje građana.

„Suština je da se uskrati legitimitet režimu i institucijama koje će nastati nakon lažnih izbora. Bojkot će uspeti kada se bude pokazalo da su izbori bili još jedna Vučićeva unapred režirana farsa i kada režim bude raspisao nove izbore“, rekao je Aleksić.

Upitan o „malom Šengenu“, Aleksić je naveo da se tim sporazumom stvara prostor za prihvat miliona izbeglica koje bi iz Turske mogle da krenu ka EU, koja neće da ih primi.

„Ako Vučić potpiše sporazum, izbeglice koje uđu u Albaniju iz neke od tamošnjih luka moći će nesmetano za nekoliko sati da dođu u Kragujevac, Niš, Beograd ili Novi Sad, ali neće moći dalje i ostaće kod nas“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao i da kao neko ko se bavi poljoprivredom zna da su proizvođači povrća iz Albanije najveća konkurencija srpskim seljacima, i dodao da je žalosno kada predsednik Srbije, predstavljajući dobiti od „malog Šengena“ navede višestruku korist koju će imati albanski proizvođači paradajza, pritom potpuno zaboravljajući domaće poljoprivrednike koji pune budžet Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari