Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je da razmeštanje misije EU na čitavoj teritoriji Kosova neće biti završeno do kraja jeseni, kako je planirano, već na proleće.

Istovremeno pokret „Samoopredeljenje“ traži od Euleksa i Kermabona da napuste Kosovo. Aktivisti „Samoopredeljenja“ juče su prištinske ulice izlepili plakatama s natpisom „Ne Euleksu na Kosovu“.

Lider pokreta Aljbin Kurti je izjavio da Iv de Kermabon ima izvršnu vlast nad institucijama i narodom Kosova i da nikome ne polaže račune, zbog čega „Samoopredeljenje“ zahteva njegovo udaljavanje sa Kosova. Kao jedan od razloga protesta, Kurti navodi i to što je sadašnji šef Euleksa 2005, kao komandant Kfora pozvao u Prištinu tadašnjeg komandanta Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Paskaša.

U intervjuu za Dojče vele, De Kermabon je rekao da će do početka decembra Euleks raditi s „početnim operativnim kapacitetom“ i da je potrebno više vremena da bi se stacionirala na čitavom Kosovu. On se nada da će Euleks pre kraja zime početi da radi punim kapacitetom. Prema njegovim rečima, Euleks ima dobru podršku kosovske vlade, dok „od Vlade Srbije traži da olakša ovaj proces i da shvati da je on uzajamno koristan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari