Ambasadorka Srbije odbila notu Hrvatske 1Zagreb Foto: Wikipedija

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova RH objavilo je da je pozvana ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra, prenosi HRT.

Hrvatska strana je osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave.

Iako je srpska ambasadorka odbila da primi protestnu notu, Ministarstvo je izrazilo protest. Navedeni događaj ocenilo je provokacijom s ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarsva.

Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vodstva koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već dže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO i EU.

Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna d se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, kaže se saopštenjuMinistarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari