Antonijević: Svima je mesto za stolom o izbornim uslovima 1Foto: FoNet/Zoran Mrža

Svi za početak moraju da snose posledice onoga kako su izgledali pregovori 2019. godine.

Moramo da budemo objektivni prema tome koliko je bio iskren odnos opozicionih stranaka prema svemu što je Evropski parlament radio. Verujem da je svima mesto za stolom na kome se govori o izbornim uslovima – poručuje izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, jedan od posrednika u prošlogodišnjim pregovorima vlasti i opozicije, upitan da prokomentariše izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, da će primarni sagovornik tog tela EU ubuduće biti parlament Srbije, odnosno one stranke koje su postale parlamentarne na junskim izborima.

– Treba biti objektivan i setiti se kako su izgledale reakcije na sve ono što smo mi radili, kao i na ono što je Evropski parlament radio, koliko je tu bilo poverenja i nepoverenja. Ne možete sad očekivati da vas neko u potpunosti vraća za taj sto, iako ste ga vi nekoliko puta ošamarili – ističe Antonijević, koji govori o izjavi izvestioca EP, ali i reakciji potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša, koji je povodom Bilčikove izjave poručio da deluje kao da će Evropljani moderirati razgovor između različitih političkih frakcija vlasti, jer u srpskom parlamentu nema opozicije.

Antonijević koriguje način na koji je preneta Bilčikova izjava i navodi da evropski izvestilac nije kazao da će njihovi sagovornici biti samo parlamentarne stranke, već „prevashodno“.

On podseća da su tokom dijaloga koji je upriličila njegova organizacija na Fakultetu političkih nauka i Narodnoj skupštini pozivane stranke koje nisu bile parlamentarne, te da nema razloga da se to ponovo ne učini.

– Svi oni koji žele evropski put Srbije, kao i da se izborni uslovi poprave, da se neke stvari zaista reše, njima je mesto za tim stolom – naglašava Antonijević.

On objašnjava da pre nego što suprotstavljene strane ponovo sednu za pregovarački sto, moraju biti ispunjeni određeni preduslovi.

Antonijević navodi da pre svega parlament mora da bude u potpunosti konstituisan, zatim da bude formirana vlada, te da od strane opozicije imamo, kako kaže, „jasniju sliku“.

– Četvrti preduslov koji ne treba izgubiti iz vida je da Evropski parlament takođe u ovom trenutku ima politiku da putovanja nisu moguća – napominje Antonijević.

Upitan da li to znači da će pogoršanje situacije sa pandemijom korona virusa dodatno odložiti dijalog, on odgovara da može da ga odloži, ali da će u tom slučaju potražiti neka druga rešenja.

– Nama je jasno da je mnogo interaktivnije i da je moguće učiniti više ako su svi u istoj prostoriji, tako da bismo na tome insistirali. Videli ste, bila je poseta (evropskog komesara za proširenje Olivera) Varheljija i njegova poruka je takođe bila da se razgovara. Imali ste razgovor sa svim stranama, sa opozicionim i drugim, tako da to otvara dalje mogućnosti za razgovore. Ja se nadam da će to biti što pre, jer mislim da je 2021. godina, njen početak, prvi kvartal koji se pominje, prekasno za sve ono što bi trebalo raditi – poručuje Antonijević.

On dodaje da organizacije civilnog društva nisu gubile vreme, tako da postoje i određeni predlozi zakona koji su izrađeni, a koji mogu da unaprede stvari oko izbora.

Antonijević podseća da je neophodno i popunjavanje sastava REM-a, tačnije izbor jednog člana kome je istekao mandat.

– Mislim da je ovaj poslednji kvartal 2020. godine idealan da se nešto pomeri – naglašava Antonijević.

Podsetimo, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sastao se prošlog četvrtka sa predstavnicima opozicije u hotelu Hilton.

Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem predložio da pre sprovođenja investicionog plana za Zapadni Balkan, u Srbiji treba da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija Evropske unije.

Lutovac je izjavio da je predočio Varheljiju da pre primene plana treba da dođe do dijaloga.

– Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka – naveo je Lutovac.

Podsetimo, prva runda dijaloga vlasti i opozicije održana je krajem jula prošle godine na beogradskom FPN-u po „četam haus“ pravilima.

Broj učesnika sa opozicione strane varirao je iz runde u rundu, da bi se razgovori vremenom preselili u Narodnu skupštinu, uz posredovanje evroparlamentaraca. Poslednja runda dijaloga održana je sredinom decembra minule godine.

Grbović: Posredovanje EU i za razgovore između opozicije

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović u subotu uveče na Tviteru je jednom rečenicom opisao trenutni odnos među opozicionim strankama.

– Kako je krenulo, nama će posredovanje EU biti potrebno za razgovore između opozicije i opozicije – napisao je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari