Apsolutna pobeda naprednjaka u Kostolcu 1

U nedelju 24. decembra održani su, od osnivanje Gradske opštine Kostolac, treći po redu izbori za 21. odborničko mesto u lokalnom parlamentu. Ove izbore obeležilo je učestvovanje najmanjeg broja lista sa kandidatima za odbornike, svega pet, od 2009. godine kada su održani prvi izbori.

Tada je bilo , rekordnih 17 lista, a četri godine kasnije 12. Ujedno ove godine na ove lokalne izbore izašao je najmanji broj glasača. Izlaznost je, prema podacima Opštinske izborne komisije u Kostolcu, bila nešto veća od polovine upisanih glasača, tačnije 52,13%. Od upisanih 11.524 birača izašlo je njih 6. 007, od kojih je 5. 919 svoj glas dalo nekom kandidatu sa ponuđenih pet lista, dok je 197 listića bilo nevažeća.

Interesantno je to da su sve liste prešle cenzus od pet posto, takod da će sve one imati svoje predstavnike u budućem parlamentu Gradske opštine Kostolac. Apsolutnu pobedu, prema svim očekivanjima, ostvarila je koalicija SNS-SPS, za koju je glasalo 3. 838 glasača ili 63, 89 odsto. Taj rezultat pobedničkoj koaliciji omogućio 15 odborničkih mandata, od 21, što čini 2/3 većinu. Na drugom mestu u debelom zaostatku u odnosu na pobednike je Demokratska stranka sa dobijena 744 glasa, što je 12, 39 posto ili, prevedeno, dva odbornička mandata. Na trećem mestu, neočekivano, našla lista GG“ Iskorak“ sa takođe dobijena dva mandata, zahvaljujući dobijenih 543 glasa u procentu od 9, 04 odsto. U lokalnom parlamenta sa po jednim odbornikom učestvovaće i pokret „Dveri“, kao i koalicija SRS-PUPS. Prvi su ostvalili bolji rezultat, skoro osam posto, tačnije 7, 89 % sa podrškom od 474 birača. Koalicija Radikalno-penzionerske stranke jedva je prešla cenzus sa ostvarenim rezultatom od 5, 33 posto. Za njih je glasalo sveag 320 glasača, što je ubedljivo najmanje.

Što se tiče regularnosti izbora sve je prošlo u najboljem redu i bez ikakvih primedbi. Jedinu mrlju na ove izbore izazvao je navodni „interni lekat““ kostolačkih naprednjaka kojim su određenoj grupacij sa naselja „Kolište“, putem njega nudili 5. 000 dinara svakom ko da glas njihovoj koaliciji, uz dokaz snimljenog listića na kojem su glasali. Ovaj „lažni“ ili „stvarni“ letak objavila je na svojoj fejsbuk stranici kandidatkinja za odbornike iz DS, što su preko svojih stranice mnogi podelili. Zbog toga je reagovala požarevačka policija koja na informativni razgovor povodom toga pozvala sve one koji su taj status šerovali, na čelu sa prvim čovekom kostolačkih „Dveri“, Milanom Grubetićem. Nakon obavljenih razgovora svi oni su pušteni kući. Ipak, ova vest je prostrujala nacionalnim medijima, koji su o tome obavestili javnost i time bacili malu senku na izbore u Kostolcu.

Gotovo svi učesnici kostolačkih izbora izrazili su zadovoljstvom postignutim izbornim rezultatima, objašnjavajući svoje razloge za to. Naravno najzadovoljniji su bili naprednjaci, a kako i ne bi kada su sa svojim koalicionim partnerom iz SPS-a, osvojili Čak 15 odborničkih mesta od ukupno 21-og, koliko ih ima u kostolačkoj Skupštini. Predsednik Gr odbora SNS-a u Požarevcu i aktulni gradončelnik, Bane Spasović na konferenciji za novinara neposredno posle održanih izbora zahvalio se svim biračima koji su svojim glasom doprineli apsolutnoj pobedi SNS, kao i svima onima koji su u predizbornoj kampanji dali svoj doprinos velučanstvenoj pobedi.- Zahvaljujem svim našim glasačima i svima koji su učestvovali u kampanji za ove izbore. Hvala im na poverenju koji su nam ukazali na period u naredne četri godine ali to je za nas i velika obaveza. Potrudićemo se da ispunimo sva naša obećanja i da će mo svojim radom i nesebičnim zalaganjem Kostolac i naselja koja gravitiraju njemu učinimo što lepšim i boljim mestom za život svih njegovih građana, poručio je on.

I predstavnici pokreta „Dveri“ navode da su ostvarili odličan rezultat i pored svih teškoća koje su ih pratili pre I tokom ovih izbora. „Dveri su postale značajan faktor u Kostolcu, a takav scenario će se preslikati i na beogradske i eventualne parlamentarne izbore“, navode u saopštenju, u kome su se zahvalili građanima Kostolca na podršci.
Neočekivano dobar rezultat ostvarila je GG”Iskorak”, koja je osnovana pre dve godine, sa osvojena dva mandata. Upućeni kažu da su oni dobar rezultat ostvarili zbog Željka Debeljačkog prvog na listi, koji je izuzetan kandidat sa velikim ugledom u Kostolcu.-Pored dobrog kandidata “iskorak” je ostvario I dobar rezultat zahvaljujući glasovima razočaranih socijalista, koji su svoj glas dali pomenutoj Grupi građana, kao I njihovom lideru dr Zvonku Blagojeviću, nekadašnjoj perjanici SPS, koji je zbog toga I privukao te glasove-kaže naš dobro obavešteni izvor.

Neki lokalni mediji izveštavajući o pobedi naprednjaka u Kostolcu istakli su da su, iako su odneli apsolutnu pobedu, oni ostvarili najlošiji rezultat u Srbiji, od svih mesta gde su se održavali lokalni izbori. Na te rezultate osvrnuo se predsedni SNS-a I aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je rekao da je razlog tome što on, zbog neodložnih državnih poslova, nije bio na završnim mitinzima u Negotinu I Kostolcu. S druge strane razlog je, kada se uzme zbir osvojenih glasova SNS I SPS na prošlim izborima, pri približnoj istoj izlaznosti, socijalisti su na ovim izborima imali 500 glasova manje.

Demokrate su prema očekivanju ostvarili rezultat od preko 10 posto, dok kalicija SRS-PUPS nije zadovoljna rezultatom, pošto su neposredno pre izbora neki kandidati sa njihove liste bili ubeđeni da će osvojiti pet odbornička mandata.

Građani Kostolca sa kojim smo razgovarali kažu, mahom, da su glasali za pobednike pošto, iako su nezadovoljni stanjem u Kostolcu I u državi, njime dali svoj glas jer veruju da samo oni mogu da donesu promene nabolje, kako u Kostolcu, tako i u celoj Srbiji.

Na opasku kako to da su, iako su nezadovoljni stanjem u Kostolcu u kojem je četri godine vladala ista koalicija, pa tim nosi I odgovornost za to stanje, dali ponovo poverenje njima, jedan od upitanih je rekao: „Ja uvek glasam za vlast. Tako sam glasao dok je vladao Sloba, pa demokrate, a sada glasam za naprednjake. Drugima svoj glas daću kada pobede, a do tada glasaću kao I do sada. Za pobednike“, objasnio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari