Episkop raško-prizrenski Artemije uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem ga upozorava da obilaskom manastira Eparhije raško-prizrenske bez njegovog znanja „unosi razdor u kanonski poredak Crkve Pravoslavne“.

Povod za pismo koje je, kako se navodi u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, juče uručeno Tadiću jeste nedavna, božićna poseta predsednika Srbije manastiru Visoki Dečani. Vladika Artemije u pismu Tadiću ističe da „nema ništa protiv da svako, pa i predsednik Srbije, posećuje manastire radi duhovne potrebe, ali da je neprimereno da predsednik države to čini, već po drugi put, bez informisanja, najave i pitanja njemu kao Domaćinu svih manastira u Eparhiji raško-prizrenskoj“.

„Učinili ste to za Uskrs, na Veliki Petak, sada za Božić. To, oprostite, nije državnički mudro. Time unosite razdor u kanonski poredak Crkve Pravoslavne, jer se obraćate Našem Vikaru i s njim pravite dogovor, a Nas kao nadležnog Episkopa, Domaćina zaobilazite. Na Vaš primer se ugledao i Vaš gost gospodin Bajden u maju mesecu prošle godine. U takvom kontekstu i Vaša poruka mira, potrebe izmirenja, pružanja ruke, gubi smisao i pretvara se u frazeologiju“, ocenjuje vladika Artemije.

On kaže da Tadić „sigurno ne bi uskratio posetu Visokim Dečanima da mu se on obratio zvanično“, čak bi ga „kao domaćin, tamo i dočekao, kao što dolikuje“. Vladika Artemije je, takođe, izrazio nadu da će predsednik Srbije, „ubuduće, ipak, mudrije postupati“.

U Predsedništvu Srbije Danasu je rečeno da nemaju komentar na otvoreno pismo vladike Artemija. Našem listu nezvanično je objašnjeno da u Tadićevoj poseti Visokim Dečanima nema ničeg spornog, jer je bila lični čin, uz napomenu da je Crkva odvojena od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari