Autoritarni vlastodršci ili oligarsi mogu sve da kupe 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Tužno je da je ovde sve na prodaju, pa i profesori univerziteta i lekari specijalisti. Pokazatelj je to potpune razorenosti društva, ocenjuje za Danas sociolog Jovo Bakić predizborni spot za Srpsku naprednu stranku, u kome se pojavljuje doktorka Teodora Beljić Živković, koja je prva na listi SNS za Novi Beograd.

Sagovornik Danasa Jovo Bakić ističe da se takva društva, poput našeg, nalaze na periferiji svetskog kapitalističkog sistema.

– Tu autoritarni vlastodršci ili oligarsi mogu sve da kupe, pa i one koji nisu u egzistencijalnoj iznudici. Koja je razlika između „sendvičara“ i kupljenih profesora univerziteta? Potonje je teže opravdati, jer ne mogu naći egzistencijalnu muku kao razlog prodaje, a prvima obezbeđuju dodatan izgovor. Naime, ako se prodaje profesor, lekar specijalista, koji bi trebalo da bude uzor društvu, bilo da to radi iz pohlepe ili volje za moći ili gluposti, onda mogu i svi drugi za koru hleba – zaključuje Jovo Bakić.

Prema rečima Sande Rašković Ivić, potpredsednice Narodne stranke, doktorski beli mantil bi trebalo da obavezuje.

– Doktorka ga je „isprljala“ upregnuvši se u propagandnu mašineriju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ni starlete sa osmogodišnjom školom sebi ovako nešto nisu dozvolile, ali doktorka nažalost jeste. Svaki student sutra može s pravom da je upita: „Zašto ste tako bezočno lagali i brukali profesiju kostimirani u doktorku propagandistkinju?“ Možda će ona da kaže da je morala. A ja bih danas rekla: „Niste morali. Hteli ste. I žao mi je zbog svih lekara i medicinskih radnika na čiji veliki rad, u više nego skromnim uslovima, ste bacili laži. A na sebe bruku!“, zaključuje Sanda Rašković Ivić za Danas, doktorka i psihijatrica koja je iz Demokratske stranke Srbije prešla u stranku Vuka Jeremića.

„Sve što sada vlast radi su samo recidivi i mrvice u odnosu na nezapamćenu kampanju koju su odradili u vreme vanrednog stanja“, poručuje urednik Nove srpske političke misli i narodni poslanik Đorđe Vukadinović za Danas.

Vukadinović ocenjuje da nije iznenađenje to što Srpska napredna stranka koristi situaciju sa korona virusom u predizborne svrhe, te da ona to čini i da će činiti. On smatra da mediji i agencije koje prate predizborni proces greše kada u ovom trenutku gledaju šta radi vlast, koliko je prisutna i u kojoj meri zloupotrebljava poziciju i vodi funkcionersku kampanju, jer je ona to uveliko činila u vreme vanrednog stanja.

– Sve što sada vlast radi su samo recidivi i mrvice u odnosu na ono što je odrađeno u vreme vanrednog stanja, u odnosu na nezapamćenu kampanju, u kojoj je sve iskorišćeno za promovisanje Aleksandra Vučića lično i Vlade kao spasitelja nacije. Sada analizirati neki spot, ili neko zaštitno lice, od zdravstvenih radnika koji su se pojavljivali na konferencijama za medije tokom epidemije, jeste legitimno ali ne pruža dovoljnu sliku i razmere zloupotrebe – ističe Vukadinović uz zaključak da su se najdramatičnije zloupotrebe već dogodile, te da su ovo što sada vidimo samo tragovi.

U jednom od predizbornih spotova, objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Srpske napredne stranke, pojavljuje se doktorka Teodora Beljić Živković, direktorka Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra Zvezdara. Ona u videu, snimljenom u dvorištu KBC-a, govori o razlozima zbog kojih će glasati za SNS.

– Tokom poslednjih nekoliko godina mnogo je investirano u zdravstvo. Renoviranje objekata, nove bolnice, veća plata zdravstvenih radnika… Naši ljudi ne moraju više da idu vani – kaže doktorka Beljić Živković, dok se u pozadini čuje umirujuća klavirska muzika.

Njeno obraćanje smenjuju kadrovi sa onlajn mitinga predsednika SNS-a Aleksandra Vučića.

– Ulagaćemo još više. Hoćemo da naši roditelji budu sigurni da će imati najčistije, najbolje, najmodernije i najopremljenije bolnice – poručuje Vučić, dok se u spotu smenjuju kadrovi Kliničkog centra Niš, novih čekaonica i operacionih sala, uz ispisanu poruku „u zdravstvo je uloženo blizu 100 miliona evra“. Doktorka Beljić Živković se u videu osvrće i na borbu za suzbijanje korona virusa.

– A sad ova poslednja kovid infekcija je pokazala koliko je našem predsedniku važno zdravlje građana. Adekvatno lečenje, nova oprema, dijagnostički testovi… To što smo postigli fantastične rezultate, bolje nego u Evropi, mene ubeđuje i da predsednik zaista misli o našem zdravlju i zato nemam dilemu da ću da glasam za Srpsku naprednu stranku – poručuje Beljić Živković.

Biografija doktorke Beljić Živković

Prema podacima sa njenog sajta, doktorka Teodora Beljić Živković diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1984. godine. Zaposlena je na Kliničkom odeljenju za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Klinike za interne bolesti KBC Zvezdara u Beogradu od 1986. godine. Izabrana je za asistentkinju u redovnoj nastavi za predmet interna medicina, nastavna baza KBC Zvezdara 1996. godine. Redovna je profesorka na medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 19. 4. 2018. godine, za predmet interna medicina. Trenutno je pomoćnica Direktora za obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost KBC Zvezdara (od 16. 7. 2015). Direktorka je Klinike za interne bolesti KBC Zvezdara od 10. 10. 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari