Azem Vlasi: Retorika Haradinaja služi samo za nerviranje Beograda 1

Retorika koju koristi Ramuš Haradinaj služi da nervira zvaničnike i građane Srbije i ni za šta drugo…

… što je i logično ako se uzme u obzir da je zbog poternice vaše zemlje nedavno proveo četiri meseca u pritvoru – rekao je u razgovoru za Danas Azem Vlasi, nekadašnji visoki politički funkcioner u bivšoj SFR Jugoslaviji, a danas savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Vlasi smatra da državni vrh i mediji u Srbiji izjavama Haradinaja pridaju preveliki značaj, jer one služe u dnevnopolitičke svrhe usled predstojećih izbora na Kosovu.

– Haradinaj je lider opozicione stranke koja je na prošlim izborima bila četvrta po broju osvojenih glasova i on nikada ranije nije davao takve izjave. Međutim, sada ima puno pravo da bude ljut i gnevan na vašu zemlju, jer je on već procesuiran pred tribunalom u Hagu, i Srbija je tada imala priliku da dostavi sve dokaze protiv njega koje ima, a sad su se odjednom pojavili neki novi, kaže Vlasi.

Što se njega tiče, Srbija nema pravo da se ljuti na francusko pravosuđe koje baštini tradiciju nezavisnog sudstva, ali ni da, kako je rekao, pljuje Francusku i diže galamu zato što nije izručila Haradinaja, a da onda očekuje miroljubive i slatkorečive izjave lidera Alijanse za budućnost Kosova.
Vlasi je odbio da prokomentariše konkretnu izjavu Haradinaja da će, ukoliko ni Brisel ni Vašington ne regulišu stvari oko Srbije i Kosova, Albanci sami da „završe posao“. To je obrazložio prvim članom i trećom tačkom Ustava Kosova u kojoj, kako je naveo, piše da „Kosovo nema pravo da se pripoji nekoj drugoj državi niti ima pravo da delove drugih država pripoji sebi“.

– Niko kod vas ne zna da tako piše u našem Ustavu i zbog toga nastaje čitava fama oko izjava koje su za dnevnopolitičku upotrebu. Isto tako, tolika zabrinutost zbog Haradinajevih izjava kod zvaničnika vaše zemlje takođe služi u dnevnopolitičke svrhe. Zbog toga ne želim da komentarišem takve izjave, ni Ramuševe a ni Vučićeve, niti imam bilo kakvo mišljenje o tome, naglasio je Vlasi.

Na pitanje šta bi se desilo da je Ramuš Haradinaj ipak izručen Srbiji, uzevši u obzir pretnje njegovog brata Dauta da u tom slučaju „više ne bi bilo Srba na severu Kosova“, Vlasi odgovara da svako dete zna da on u Srbiji ne bi mogao da ima pošteno i fer suđenje.

– On bi u Srbiji jednostavno bio sudski linčovan i naravno da to na Kosovu niko ne bi ravnodušno gledao. Kosovska javnost bi bila uznemirena takvim činom, znajući da vaša država uopšte ne procesuira zločine koje su srpska vojska i policija počinile tokom rata na Kosovu. Kada vidite koliko je državni vrh Srbije bio uzbuđen zbog njegovog hapšenja u Francuskoj, kako možete očekivati da bi Haradinaj imao fer suđenje pred srpskim pravosuđem – ističe Vlasi.

Naš sagovornik navodi da bi u hipotetičkom slučaju izručenja Haradinaja našoj zemlji, Srbija trebala da razmišlja o posledicama koje bi usled destabilizacije regiona taj čin izazvao, a ne da traži izgovor u izjavama njegovog brata. Ipak, kako je rekao, kao pravnik je od samog početka znao da do izručenja neće doći, kao što Srbiji nije izručen ni Ejup Ganić ili Jovan Divjak.

– Apsurdno je da Srbija, koja je ratovala na tuđim teritorijama, u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, sada hoće da procesuira ljude koji su bili uključeni u ratna zbivanja na svojoj teritoriji – zaključuje Azem Vlasi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari