Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kameron P. Manter potvrdio je u kontaktu s redakcijom Danasa da napušta Srbiju pre uobičajenog isteka mandata i ovako prokomentarisao izveštaje da uskoro odlazi iz naše zemlje.

– Tačno je da ću napustiti Beograd za oko mesec dana. Moj prijatelj Kristofer Hil je novi američki ambasador u Bagdadu i ja sam prihvatio da se priključim njegovom timu kao savetnik za političko-vojna pitanja.

Na pitanje da li njegov odlazak predstavlja iznenađenje ili normalnu promenu, gospodin Manter je rekao:

– Moja dužnost u Beogradu trebalo je da traje do leta 2010, tako da odlazim godinu dana ranije. Žao mi je što napuštam Srbiju jer su prema meni tokom boravka ovde pokazivali veliko poštovanje i ličnu ljubaznost – izjavio je za Danas ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter. – Veliki sam optimista kad se radi o budućnosti Srbije i izgledima za srpsko-američko partnerstvo. Uprkos našem neslaganju oko statusa Kosova, verujem da su bilateralni odnosi između Amerikanaca i Srba vrlo srdačni i da se kreću u pravom smeru.

Ambasador Manter je potvrdio Danasu da potpredsednik SAD uskoro planira da poseti Beograd.

– Bela kuća je 1. maja potvrdila da potpredsednik Bajden planira da poseti Bosnu, Srbiju i Kosovo u periodu nakon 18. maja. Ovo je izvrsna prilika da srpski i američki lideri porazgovaraju o zajedničkoj agendi, koja uključuje pristupanje Balkana evropskim institucijama, balkansku regionalnu saradnju, ekonomske i poslovne veze, vojne kontakte i druga bilateralna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari