Bakić: Izbori su pokazali personalizaciju politike 1Foto: Medija centar

Izborni rezultati su pokazali apsolutnu personalizaciju politike. Od četiri stranke koje su prešle cenzus, samo jedna nije nastupila sa imenom kandidata, kaže sociolog Jovo Bakić.

On za sajt Danasa dodaje da su čak izostala imena stranaka.

„To nam govori da je poverenje u stranke nestalo, da se ljudi uzdaju političare ponaosob i da se ide na harizmatski koncept“, rekao je Bakić za naš portal. „Od svih stranaka koje su nastale 90-ih jedino je SPS prošao cenzus i to tesno. To govori da je svet političkih stranaka je doživeo nokaut. Sada je pitanje na koji način će se politika razvijati u Srbiji i koji pokreti imaju perspektivu. Da li će na primer Ne davimo Beograd imati kapacitet sa drugim pokretima u Srbiji ili da li Dosta je bilo ima šanse za dalje. To je početak restruktuiranja stranaka.“

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uslovima, a da su SNS i SPS iskoristili te uslove i ostvarili očekivan rezultat dok su opozicione stranke ispod projektovanih rezultata, naročito u poređenju sa predsedničkim i parlamentarnim izborima.

„Posebno loš rezultat su ostvarile parlamentarne stranke poput DS, Dveri i Dosta je bilo, dok Ne davimo Beograd nisu uspeli da naprave iznenađenje uprkos solidnom rezultatu za prvo učešće“, rekao je Spasojević za sajt Danasa. „Šapić može da bude zadovoljan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari