Bakić: Vučić neće dozvoliti slobodne izbore (VIDEO) 1Foto: prinscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno neće dozvoliti slobodne i fer izbore, jer je njegova psihička struktura duboko autoritarna, a drugi razlog je što bi se aktivirala sva pitanja u vezi sa sumnjama u kriminalne radnje, rekao je sociolog Jovo Bakić večeras u Kragujevcu, na tribini koju je organizovala neformalna grupa „Kragujevac slobodno“.

Odgovarajući na pitanja građana, Bakić je rekao da bojkot nije načelno političko pitanje, već politički problem čije rešenje treba tražiti hladne glave. Treba videti šta je korisnije za opoziciju.

Možda bojkot, ako bude praćen vrlo aktivnom kampanjom gde će se koristiti svaka prilika da se reaguje kada vlast primenjuje nasilje nad građanima. To bi bila borba za sve nas i onda bi bojkot bio logičan izbor, rekao je Bakić i dodao da ako bojkot bude uobičajena promocija političkih stranaka, onda će to biti obična besmislica.

Bakić je naglasio da „sa ovim vlasitima nema šta da se razgovara, jer oni ne umeju i neće da razgovaraju“.

„Imali su sedam godina da razgovaraju u institucijama sistema, ali nisu, već su ukinuli dijalog u parlamentu. Kada se obesmisli parlament, koji služi da ljudi razgovaraju a ne da se tuku, onda se uvodi argument sile“, rekao je Bakić, odgovarajući na primedbu jednog od učesnika tribine koji mu je zamerio izjavu „da ćemo ih juriti po ulici“.

Bakić je dodao da je „sila sada na njihovoj strani“, ali da građani mogu da budu pametni i da menjaju to stanje, jer ima načina za to. Govoreći o solidarnosti akademske zajednice prilikom njegovog privođenja u policiju, Bakić je rekao da ona u Srbiji ne postoji i da je to pre „razbijena banda“.

Svaki naučnik ima etičku obavezu da digne glas protiv nasilja. Nakon rušenja Savamale ceo Univerzitet je trebalo da obustavi rad dok se ne pronađu krivci. To je borba za vladavinu prava, rekao je Bakić i dodao da tamo gde nema vladavine prava, silnici rade šta hoće.

https://www.facebook.com/kragujevacslobodno/videos/374914793188728/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari