Balkan od strateškog značaja za NATO 1Džems Apaturaj Foto: EPA/VALDA KALNINA

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džems Apaturaj izjavio je danas u Beogradu da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja za alijansu.

Pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da ostvare svoje ciljeve, bez obzira da li je to članstvo u alijansi ili ne, ali želimo sa svima da sarađujemo, rekao je Apaturaj tokom Beogradske NATO nedelje, uz ocenu da stabilnost Zapadnog Balkana nije stoprocentno čvrsta.

Apaturaj je rekao da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa NATO i da to ne predstavlja problem, ali je ocenio da srpska javnost nije upoznata koliko bi trebalo o saradnji sa alijansom, zajedničkim vežbama, naučnim programima, učešću pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama. Važno je ne prikazivati NATO u negativnom svetlu. Voleli bismo da u javnosti postoji pozitivnija slika o alijansi, izjavio je Apaturaj.

Zainteresovanost NATO i Evropske unije za Zapadni Balkan je porasla u protekle dve do tri godine. Povećani napori zemalja regiona da se približe EU i alijansi doprinose ekonomskom napretku i stabilnosti, izjavio je Apaturaj. On je naglasio da je za NATO važan princip dobrosusedskih odnosa, zbog čega je važno ostaviti za sobom sporove iz prošlosti. Apaturaj je izjavio da ima komplikacija u odnosima između Beograda i NATO, ali da je saradnja između Ministarstva odbrane Srbije i alijanse vrlo dobra. Uz ocenu da istorija i Kosovo mnogo utiču na odnose Srbije i alijanse, Apaturaj je rekao da postoje napetosti između zemalja Zapadnog Balkana, etničke i političke tenzije, ekonomski izazovi, kao i uticaj spoljnog faktora, čiji je cilj zasutavljanje evroatlantskih integracija, posebno u Crnoj Gori i Makedoniji.

Apaturaj je izjavio da Moskva vodi kampanju potkopavanja evroatlanske stabilnosti. Rusija ima trupe u Gruziji i Moldaviji, izvršila je aneksiju Krima, destabilizovala Ukrajinu, na teritoriji NATO truje svoje protivnike, izvodi komopjuterske napade, krši sporazume o kontroli naoružanja. To komplikuje odnose sa našim partnerima, posebno na Baltiku, Crnom moru i Zapadnom Balkanu, rekao je Apaturaj.

On je izjavio da svi u alijansi žele dobre odnose sa Rusijom, ali da se ne mogu ignorisati potezi Moskve. Apaturaj je rekao da NATO želi da pomogne Bosni i Hercegovini da se približi članstvu u alijansi. Mnoge članice alijanse smatraju da je pre nekoliko godina propuštena šansa da se BiH približi NATO. Na vladinom nivou u BiH je postojala poruka da su zainteresovani za članstvo u alijansi, ali je potrebno za to se pripremiti, sprovođenjem reformi, izjavio je Apaturaj. On je ocenio da je za Makedoniju najbolje da postane članica NATO, za šta je najvažniji uslov ostvarenje sporazuma sa Atinom. Vlada u Skoplju ulaže ogromne napore u unapređenje odnosa sa Grčkom i svim drugim susedima, konstatovao je Apaturaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari