Savet za borbu protiv korupcije i Republički odbor za sukob interesa utopiće se u Agenciju za borbu protiv korupcije do početka 2010. Agencija će preuzeti i nadležnost Republičke izborne komisije u pogledu analize izveštaja o finansijskim izveštajima stranaka.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za Danas da je Agencija za borbu protiv korupcije „još jedna prevara Vlade Srbije“.

– U Savetu smatramo da je osnovni razlog da se formira Agencija da bi se Savet tiho ukinuo, jer je postao most ka stvaranju nezavisnih institucija i istraživanju fenomena korupcije. E tu je nastao problem. Kako smo koji izveštaj radili tako je protivljenje Sabetu bilo jače. Fenomeni krupne korupcije isti su kao i pre šest godina – ističe Barać. Prema njenim rečima, Agencija za borbu protiv korupcije je još jedna prevara izvršne vlasti, jer je njena pretežna nadležnost rešavanje o sukobu interesa.

– Međutim, imamo Zakon o sukobu interesa i Odbor za rešavanje o sukobu interesa. Korupcija u Srbiji je sistemska pojava i nastala je jer smo nasledili partijsku državu i zbog razaranja institucija, ali i zato što od 2000. nije bilo volje da se krene u reforme. Isto je i danas – objašnjava Barać.

Ona dodaje da kontakti Saveta sa Vladom ne postoje od izveštaja o Nacionalnoj štedionici decembra 2004. i da je tada počela priprema zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane iz Vlade Srbije kažu da „trenutno Savet za borbu protiv korupcije ima sve uslove za rad“. Iz Vlade Srbije tvde i da je bilo susreta sa Vericom Baraći posle 2005. godine.

Slobodan Beljanski, predsednik Republičkog odbora za sukob interesa, kaže za Danas da je u nadležnosti novoformiranog odbora Agencije da do kraja ove godine reši niz tehničkih pitanja, kao što su raspisivanje konkursa za direktora Agencije i njegov izbor.

– Ukoliko neki od predmeta na kojima radi Republički odbor ne budu završeni do početka sledeće godine, u tom slučaju preuzeće iz Agencija. Ujedno, Republički odbor će Agenciji predati i arhivu, kao i izveštaje o imovini funkcionera. Svi zaposleni u odboru će automatski biti zaposleni u Agenciji – objašnjava Beljanski.

Kao jedan od vidova preuzimanja nadležnosti od Republičkog odbora, Beljanski navodi da su on kao predsednik tog odbora i njegov kolega Branko Lubarda ujedno i članovi Odbora Agencije.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije donet je u oktobru prošle godine. Novoosnovani odbor Agencije raditi na primeni zakona i realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije.

U nadležnosti Agencije je utvrđivanje porekla imovine, sukoba interesa i koruptivnih veza novca i politike. Postoji i mogućnosti da sankcioniše stranačke budžete i legitimnost njihovog punjenja. Agencija ima pravo i da javno objavi imena pojedinac ili stranak i partija koji krše pravila.

Agencija počinje da radi 1. januara 2010. s punim ovlašćenjima, a do tada treba da budu konstituisani svi organi i utvrđen program rada. Odbor Agencije treba da ima devet članova. Predloge za članove dostavili su skupštinski Administrativni odbor, Vrhovni sud, Socijalno-ekonomski savet, revizorske institucije, a očekuje se da i predsednik Boris Tadićpredloži novog kandidata, jer je Sonja Liht podnela ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari