Bastać: Proces ubrzan jer se vlast raspada pod pritiskom afera 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Montirani proces protiv mene se ubrzava jer se vlast raspada pod pritiskom afera, kaže Marko Bastać za naš list komentarišući to što je mesec i po dana posle optužbi na njegov račun pozvan da da izjavu. On je to učinio protekle subote u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno je da su, osim Bastaća, još četiri osobe pozvane da policiji daju izjavu u svojstvu građana u okviru predistražnog postupka koji se vodi povodom navoda Lazara Lešnjaka, nekadašnjeg funkcionera beogradske opštine Stari grad i Bastaćevog kuma.

Lešnjak je, krajem oktobra, rekao da je Bastać učestvovao u korupciji povezanoj sa nelegalnom gradnjom, tako što je uzimao novac, koji mu je Lešnjak donosio, od investitora koji su bespravno gradili u opštini Stari grad. Uz to Lešnjak tvrdi da ga je Bastać mučio stavljajući mu, između ostalog, kesu na glavu jer mu jednom prilikom nije doneo koverat sa novcem. Bastać je odmah sve negirao tvrdeći da je to montirana afera.

– Jako je teško ponašati se kao analitičar kada vam policija dolazi u stan subotom u sedam ujutru i vodi vas da date izjavu i tako vam uznemirava decu. Sve to se dešava nakon što policija svakodnevno kampuje u opštini i ispituje sve sa kojima sam imao bilo kakav kontakt sa namerom da isfabrikuje neke dokaze koji treba da dovedu do mog hapšenja – kaže Bastać za naš list.

Kako dodaje, „sve to se radi po naređenju (Aleksandra) Vučića i pod kontrolom (Gorana) Vesića koji je u stalnom kontaktu sa policijom“.

– Dakle jasno je da se radi o montiranom političkom procesu koga spremaju već neko vreme. Do ubrzanja je došlo jer se ova vlast raspada pod pritiskom afera Krušik, Jovanjica, doktorat i uz teret međusobnih sukoba oko plena kako oni doživljavaju Srbiju – kaže Bastać.

https://www.danas.rs/drustvo/advokati-belinara-i-bastaca-nismo-novinarima-dostavili-izjave-neko-ugrozava-istragu/

Na pitanje Danasa zašto nije tužio Lešnjaka, s obzirom na to da tvrdi da ne govori istinu, Bastać kaže da je Lešnjak je ucenjen.

– Zbog problema o kojima pričaju ljudi kod kojih je živeo u Francuskoj pretvorili su ga u režimski megafon oni koji se već 30 godina bave pretnjama, ucenama i nasiljem. Pre svega mislim na Vučića ali i na celu tu ekipu koja je na vlast stigla u polovnim automobilima a sada lete privatnim avionima. Oni su moja meta. NJih sam tužio i protiv tih trgovaca ljudskim dušama se borim – navodi Bastać.

Povodom ovog slučaja u subotu se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekavši da „kad nekog venčani kum optuži da ga je tukao, mučio, da je za njega nosio novac za ilegalne poslove, šta je normalnije nego da ga Tužilaštvo pozove na razgovor“.

Bastać dolazak policije u njegov stan i zahtev da odmah krenem sa njima karakteriše kao hapšenje i nastavkom hajke zbog toga što, kako navodi, radi na raskrinkavanju vlasti u Beogradu. Bastać je poručio „Vesiću, Vučiću i ostalima“ da ga slanjem policije u njegov i stan njegovih kolega nisu zaplašili. „Uplašili ste dve bebe, malu decu i jednu trudnicu. Koliko god vi istinu držali na dnu, istina će isplivati i pobediti. Uveren sam da će ovaj režim pasti“, poručuje on. Kaže da je zbog pitanja koja su mu inspektori postavljali, imao utisak da ga tretiraju kao osumnjičenog. Odbio je i poligraf.

Bastać smatra da je pravi povod za njegovo, kako kaže, privođenje – bilo skidanje slike Aleksandra Vučića sa nadvožnjaka.

U policiji navode, nije ni priveden ni uhapšen, ali jeste policijskim autom dovezen u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala.

– On je tražio od policije da ga preveze od mesta gde mu je uručen poziv, do prostorija SBPOK-a službenim vozilom, ja znam da je to posle poslužilo nekim ljudima da predstave kako je on uhapšen, ali to je bio njegov zahtev, zato što mu navodno nije radilo vozilo i želeo je da ga policija prebaci tamo – naveo je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari