Beograd pomaže Tirani na evropskom putu 1Foto: Pixabay/Gjataervin

Albanija očekuje da će u drugoj nedelji decembra Evropski savet doneti odluku o otvaranju procesa pregovora za članstvo sa EU, koje je Srbija otvorila pre dve i po godine.

Pregovarački tim Srbije za pridruživanje EU može da podeli sa albanskom administracijom svoje iskustvo u vezi sa modelom, strukturom i dinamikom tih pregovora, kaže za Danas Ardijan Hakaj, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, koji je ove sedmice bio jedan od organizatora nedavne posete šefova pregovaračkih tima Srbije i Crne Gore Tanje Miščević i Aleksandra Andrije Pejovića Albaniji.

Upitan na koji način Srbija može da pomogne Albaniji na evropskom putu, sagovornik Danasa navodi da je primer za dobrosusedski i prijateljski savet „deljenje iskustava o pregovaračkoj strukturi, angažovanju biznismena i civilnog društva u pregovorima, o komunikaciji sa širim stanovništvom, što bi sve bilo veoma korisno za Albaniju“.

– Štaviše, mi ne moramo da sami osmišljavamo procedure za uspostavljanje pregovaračkog tima, niti za pokretanje i funkcionisanje radnih grupa, modalitete za saradnju sa resornim ministarstvima i druga tehnička i proceduralna pitanja, već možemo da izvučemo veliku korist iz vašeg iskustva, kao i iz drugih dosadašnjih primera. Druge komponente saradnje tiču se ljudskih resursa. Pomoć i podrška u vezi sa izgradnjom kapaciteta timova i drugih aktera u pristupnim pregovorima su veoma korisne, navodi Hakaj.

Ministarka zadužena za evropske integracije Albanije Kajlda Gjoša je ukazala na sastanku sa šefovima timova Srbije i Crne Gore da se Albanija nada da će ubrzo biti otvoreni pregovori sa EU, preneo je portal European Western Balkans. „Mi smo svesni da je ovo faza u kojoj se, pre svega, zahteva izgradnja kapaciteta, priprema albanskog društva u celosti, tako da bi nam zaista bila od koristi bilo kakva pomoć i podrška država koje su već prošle kroz to“, navela je ona.

Najava saradnje Srbije i Albanije u evropskoj integraciji u skladu je i sa nedavnim porukama premijera dveju država, Aleksandra Vučića i Edija Rame. Podsetimo, Vučić je u više navrata istakao da Srbi i Albanci, dva najveća naroda na Balkanu, treba da unaprede saradnju, pre svega u domenima poput ekonomije. Istovremeno, pregovarački timovi Srbije i Crne Gore već nekoliko godina dobro sarađuju, a stručnjaci za evropske integracije nezvanično ocenjuju da će Crnoj Gori biti dragocena pomoć Srbije prilikom otvaranja veoma zahtevnog i skupog poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Đurić: Napad na autoritet EU

– Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u razgovoru sa ambasadorom Portugala Auguštom Peišotom da Zajednica srpskih opština mora biti formirana u skladu sa briselskim dogovorima i da će svaki pokušaj Prištine da prenebregne te obaveze biti napad na pregovarački proces i autoritet EU kao posrednika i garanta primene dogovorenog, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari