Beograd se nada razmeni teritorija 1Foto: EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Državni vrh Srbije, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, ovih dana se „intenzivno konsultuje“ o rešavanju kosovskog pitanja, kažu za Danas izvori s političke scene Srbije.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, očekivanja Beograda u povoljno rešenje umnogome su smanjena, ali srpski zvaničnici i dalje se nadaju da je moguća, u najmanju ruku, razmena teritorija sa Prištinom, ukoliko Zapad ostane pri stavu da je neprihvatljiva podela po kojoj bi Beograd dobio sever Kosova i manastire.

„Srpski državni vrh zastupa gledište da ne treba prihvatiti ništa manje od razmene teritorija sa kosovskim Albancima. Stiče se utisak da je Vučiću i njegovim saradnicima postalo jasno da će podela Kosova, najverovatnije, ostati pusta želja Beograda“, kažu sagovornici Danasa.

Pojedini naši izvori ne isključuju ni mogućnost da predsednik Srbije „namerno u poslednje vreme daje defetističke izjave, koje su, pre svega, namenjene Zapadu“.

„Trenutne okolnosti u vezi sa kosovskim pitanjem ne idu u prilog Beogradu, naročito posle ponovljene izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da neće biti promene granica, ali, moguće je da Vučić i ostali zvaničnici Srbije predstavljaju situaciju gorom nego što jeste, kako bi dobili ustupke od Zapada u narednoj fazi briselskih pregovora. Stoga, nije isključeno da će i Vučić i kosovski predsednik u skorije vreme otići u Berlin, kod Merkel, koja se i dalje smatra glavnom za „gašenje požara“ na evropskom nivou“, ističu izvori Danasa.

Naši sagovornici kao „puštanje probnog balona“ tumače i nedavne navode prorežimskih medija da je Vučić spreman da se povuče s političke scene ukoliko građani Srbije ne prihvate njegov eventualni sporazum o „rasplitanju kosovskog čvora“ sa Tačijem.

„Moguće je da se takve tvrdnje plasiraju kako bi Vučić poslao poruku Zapadu da će briselski pregovori doživeti krah ako se Beogradu ne ponudi nikakav značajniji ustupak. Ali, Merkel i ostali zvaničnici zapadnih država znaju psihološki profil predsednika Srbije, odnosno svesni su činjenice da se on neće tako lako povući iz politike“, tvrde izvori Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari