BiH: OEBS pozvao Savet ministara da usvoji revidiranu strategiju za rad na ratnim zločinima 1

Misija OEBS u Bosni i Hercegovini danas je ponovo pozvala Savet ministara BiH da bez odlaganja usvoji revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Šef Misije OEBS u BiH Brus Berton je istakao da predlog revidirane strategije unapređuje rad na predmetima ratnih zločina.

Berton je naveo da revidirana strategija donosi najmanje tri bitne prednosti.

Prva prednost je, naveo je on, to da se omogućava veća prohodnost činjenično i pravno manje složenih predmeta na nivo entiteta i Brčko distrikta, čime se omogućava Tužilaštvu BiH da svoje resurse usmeri na najsloženije predmete ratnih zločina, što i jeste njihov osnovni zadatak.

Druga prednost se odnosi na to da se revidiranom strategijom propisuje izraženija uloga Nadzornog tela za sprovođenje Strategije i uspostavlja osnov za propisivanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za postupanja suprotna cilju i svrsi Strategije.

Konačno, ona predviđa unapređenje normativnog okvira za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva u parničnom postupku.

„Sve su to razlozi zbog kojeg Misija poziva Savet ministara da bez odlaganja usvoji predlog Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina“, sopšteno je iz Misije OEBS u BiH.

Još je ocenjeno da revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina sadrži mere za prevladavanje preostalih izazova, koji koče efikasno procesuiranje ovih predmeta.

„Ona će doprineti ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina i pružiti podršku zemlji, na njenom putu prema pomirenju i trajnom miru“, istakao je Berton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari