Bilčik: Radićemo "na terenu" čim zdravstvena situacija dozvoli 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

Pozdravljam povratak dvojice vodećih i iskusnih evropskih političara u međustranački dijalog u Srbiji.

Gospodin Flekenštajn i gospodin Kukan pokazuju koliko ozbiljno Evropski parlament shvata međustranački dijalog.

Bivši poslanici Evropskog parlamenta će podržavati Tanju Fajon i mene „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli, kaže za Danas Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, odgovarajući na pitanje kako komentariše angažovanje i penzionisanih evroposlanika, Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana, u nastavku pregovora o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Upitan koji će biti naredni korak u pripremi tema i drugih detalja u vezi sa međustranačkim dijalogom, Bilčik navodi da sledi sastanak predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, šefa Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera i svih posrednika, „kako bismo se dogovorimo o načinima i detaljima u vezi sa početkom dijaloga“.

– Nakon dogovora koji su Dačić i Mekalister postigli ranije ove sedmice o početku međustranačkog dijaloga, mi smo spremni da počnemo u bilo kojem trenutku. Treba da budemo spremni da obnovimo te diskusije u martu, i nadam se da možemo da iskoristimo naredne sedmice da „naštimujemo“ tehničke detalje, objašnjava naš sagovornik.

Povodom nezvaničnih tvrdnji pojedinih briselskih krugova da bi, prema važećim procedurama, šef srpskog parlamenta trebalo da pošalje „neku vrstu zvaničnog poziva Evropskog parlamenta“, da posreduje u navedenom dijalogu, Bilčik ukazuje:“Imamo politički sporazum o nastavku međustranačkog dijaloga, koji je postignut tokom druge faze, 2019. godine“.

– Ovo obavezivanje je potvrdio predsednik parlamenta Dačić, u komunikaciji sa šefom Spoljnopolitičkog odbora Mekalisterom. U ovom trenutku, nije potrebno da previše razmišljamo o dodatnim formalnostima, već moramo da se koncentrišemo na praktične aspekte dijaloga, napominje Vladimir Bilčik.

Dačić: Razgovori da počnu 1. marta

Ivica Dačić je prilikom jučerašnjeg gostovanja na TV Prva rekao da će u narednih desetak dana biti rešena tehnička pitanja oko dijaloga sa opozicijom, i ponovio da je on predložio Mekalisteru da ti razgovori počnu 1. marta, preneo je FoNet. On je rekao da do tada treba da se odredi koji će biti format dijaloga i ko će na njemu da učestvuje, jer ne može taj proces da bude „fontana želja“, poput toga da neko želi da uređuje program Radio-televizije Srbije. Dačić je naglasio da „treba videti i koji su sve to segmenti o kojima će se raspravljati, od izbornih uslova i kontrole biračkih spiskova, do zastupljenosti u medijima i pravilima ponašanja za medije“. Kako tvrdi:“Postoje neke stranke koje znaju da ne mogu da uspeju na izborima, pa ih bojkotuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari