Bilt: Povećati prisustvo NATO na KiM 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Bivši švedski premijer Karl Bilt, koji je tokom devedesetih bio angažovan na političkim pitanjima u vezi sa sukobima na Balkanu, smatra da bi NATO trebalo da poveća svoje vojno prisustvo na Kosovu i Bosni.

„Prvi put od kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost 2008. godine, izgleda da su neki zamrznuti sukobi na zapadnom Balkanu počeli da se otapaju. Može li EU osigurati da se oni završe u miru“, upitao je Bilt u komentaru na tviter nalogu Centra za evropske reforme (CER), prenose mediji.

„Moja preporuka NATO i EU je da započnu povećanje vojnih snaga na Kosovu i Bosni s obzirom na nestabilnost koju će ova rasprava prouzrokovati“, napisao je Bilt.

Bilt je bio specijalni izaslanik Evropske unije u bivšoj Jugoslaviji od juna 1995. godine, učestvovao je na Dejtonskoj mirovnoj konferenciji u novembru 1995. godine i bio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu od decembra 1995. do juna 1997, neposredno nakon rata u Bosni. Od 1999. do 2001. radio je kao specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari