Biserko: Previše se očekuje intervencija Rusije za rešenje Kosova 1Foto: Medija centar

Za Kosovo je potrebno postići obuhvatno, što bolje rešenje, a od toga zavisi i pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU), ocenili su večeras učesnici tribine o Kosovu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, gde je rečeno da nezavisnost Kosova ne mora biti nepovratna, kao i da je razgraničenje jedna od mogućnosti.

Predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da Srbija treba da potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, što bi garantovalo političku i bezbednosnu sigurnost srpske manjine i ukazala da nerešavanje kosovskog pitanja udaljava Srbiju od EU.

Zamrznuti konflikt znači odlaganje dok se ne promene međunarodne okolnosti i dok ne bude moguća rekompozicija Balkana, ali mislim da je to veoma opasna iluzija koja šteti ne samo Srbiji, već i celom regionu, rekla je Biserko.

Prema njenim rečima, u Srbiji se za rešenje Kosova previše očekuje intervencija Rusije.Ona smatra i da članstvo Kosova u UNESKO može biti samo korisno za Srbiju.

S druge strane, narodni poslanik i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da kosovska nezavisnost ne mora biti definitivna i da se nada da nije.

On je predstavio rezultate martovskog istraživanja, prema kojima se 39,8 odsto građana izjasnilo za odlaganje rešenja za Kosovo.

Uprkos propagandi vlasti i nevladinog sektora, javnost u Srbiji i dalje smatra da bi odlaganje rešavanja problema Kosova bilo najbolje, ili najmanje loše rešenje, a to mislim i ja, rekao je Vukadinović.

Forsiranje rešenja u ovom trenutku je biranje između loših opcija koje su trenutno na stolu, a naša vlast ih je prihvatila zato što se plaši, ili zbog toga što su negde obećali da će taj problem rešiti za nekoliko godina i sada moraju da ispune obećanje dato centrima svetske moći i politike, zaključio je Vukadinović.

Političarka i sociolog Vesna Pešić izjavila je da kosovsko pitanje treba da se završi što pre, kao i sadašnja državna politika Srbije, uz ocenu da je nezavisnost Kosova nepovratna.

Umesto da gledamo kako da redefinišemo Srbiju i da napravimo plan za njen napredak, bavimo se vradžbinama i magijama da će se desiti neke promene u svetu i da će nam neko vratiti „svetu zemlju“. Ako i dalje budemo živeli u tome, od Srbije neće biti ništa, zaključila je ona.

Ja sam za to da se odmah usprotivimo takvim idejama i da za Kosovo nađemo što bolje, a ne bilo kakvo rešenje, dodala je Pešić.

Istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić izrazio je sumnju da bi problem Kosova bio rešen i kad bi ga Srbija priznala.

On je istakao je da je proces međunarodnog priznanja Kosova daleko otišao i da ne veruje da Srbija ima volje i snage da u perspektivi reintegriše Kosovo i Metohiju, kao što je na primer Hrvatska reintegrisala Srpsku krajinu ili Rusija Čečeniju, koja nije bila međunarodno priznata.

Antić se založio da se na referendumima dogovori granica između Kosova i Srbije, a da pet svetinja ostanu na teritoriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari