Blamaža sudstva i dokaz autoritarnosti vlasti 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Odeljenju za visokotehnološki kriminal da istraži sporne navode Vesne Pešić objavljene na društvenoj mreži Tviter, glasi vest u gotovo svim medijima u vezi sa objavom koju je ova sociološkinja napisala na društvenoj mreži.

„Hajde, bre, da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku, da znate – sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu.“

Sagovornici Danasa saglasni su u oceni da je procesuiranje Vesne Pešić zbog ovakvog tvita dokaz da je u Srbiji na delu „blamaža“ sudstva kao i dokaz autoritarnosti vlasti.

– Tvit Vesne Pešić sam razumeo tako da, ukoliko bi se sve institucije ugasile i u Srbiji bila proglašena doživotna kandidatura jednog čoveka, većina opozicione javnosti bi i dalje samo „coktala“ na Tviteru a da ništa konkretno ne bi radila – ocenjuje za Danas advokat Vladimir Todorić.

Izjava je hipotetička, dodaje on, i odnosi se, takođe, na istorijske zakonomernosti.

– Diktatori ne odlaze sa vlasti dobrovoljno nikada. Nema govora ni o kakvoj pretnji niti o nečemu što bi moglo da padne pod krivičnu sankciju. Savetujem kolegama tužiocima da se na blamiraju i da sačuvaju makar malo dostojanstva, trebaće im. Ni Miloševiću niti njegovim tužiocima nije ni na kraj pameti padalo da procesuiraju Kostu Čavoškog kad je rekao da je za rešenje problema potreban jedan čovek, oštro oko i mirna ruka. U Srbiji je bilo političkih izjava kojima se najavljivalo ubistvo Zorana Đinđića poput najave Vojislava Šešelja pred odlazak u Hag da će u Srbiji biti „krvavo proleće“ i upozorenja Tomislava Nikolića Đinđiću da je i „Tita pred smrt bolela noga“ – zaključuje Vladimir Todorić za Danas.

Prema rečima Radomira Lazovića iz Ne davimo Beograd, bilo bi dobro da Više javno tužilaštvo radi svoj posao i zaista procesuira pretnje, a ne samo ono što smeta naprednjacima.

– Inicijativa Ne davimo Beograd nedavno je doživela da nam čak i urednik političke rubrike Politike preti satarom sa malog ekrana TV Happy. Dok u istom programu osuđeni ratni zločinac i narodni poslanik Vojislav Šešelj dobacuje da bi on radije koristio pušku. Protiv Vesne Pešić Više javno tužilaštvo naložilo je hitnu istragu, a za pretnje koje Ne davimo Beograd godinama prima i zbog čega smo podneli preko 30 prijava istom tom odeljenju za visokotehnološki kriminal, niko nije dogovarao. Ovo je još jedan dokaz da u našoj državi ne važe isti zakoni za sve građane – zaključuje Radomir Lazović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari