Tužilaštvo proverava sporne navode tvita Vesne Pešić 1Foto: Medija centar

Javni tužilac je naložila da se preduzmu sve mere u skladu sa zakonom. Slede provere da li ima elemenata krivicnog dela za postupak koji bi se vodio po službenoj dužnosti”, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

Članica Predsedništva SNS-a i ministarska pravde Nela Kuburović pozdravila je reakciju tuzilastva i inicijativu da preispita da li postoje elementi krivičnog dela u tvitu Vesne Pešić, koji smatra slandaloznim.

“Pozivanje na ubistvo predsednika bilo koje države, a pogotovu u onoj u kojoj pre nesto više od 15 godina ubijen premijer, i to u trenutku kada su upravo politicki istomisljenici Vesne Pešić bili na vlasti, govori samo da građani na predstojećim izborima biraju između Srbije u kojoj se nasilje, kriminal i vešala na ulici ne tolerišu, Srbije koja gradi puteve i otvara nova radna mesta – i Srbije u kojoj se upiru cevi snajpera na legitimno izabranog predstavnika naroda, izaziva nered i haos na ulicama, i ne postuje volja građana”, rekla je Kuburović.

Tvit Vesne Pešić, koji je sama izbrisala, članovi Srpske napredne stranke okarakterisali su kao „zastrašujuće pretnje“, „pozivanje na ubistvo predsednika“ i govor mržnje.

„Evo navalilo na mene na Pinku da hoću da ubijem predsednika. A ja htela da ubijem sebe. Svašta će da preokrenu u napad, zaista neverovatno. Čak sam taj tvit izbrisala, da ne bi došlo do ovakvih izobličenih režimskih napada“, napisala je Pešić u subotu popodne na Tviteru.

U spornom tvitu ona je, između ostalog, napisala: „Hajde bre da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku da znate – sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu“.