Bogovič: Bojkot izbora nije demokratski potez 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Na 11. parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija usvojili smo vrlo usaglašenu rezoluciju, kojom se potvrđuje da je pristupanje Srbije EU prvi strateški cilj Srbije.

To veoma pozdravljam, iako je u diskusijama više puta naglašena zabrinutost da se EU ne drži dogovorenih stvari u vezi sa pridruživanjem EU, a ta je zabrinutost rezultat nedavne odluke Saveta EU, koji nije dao zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije i Albanije, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik u Evropskom parlamentu, govoreći o sastancima i razgovorima koje su evropski i srpski poslanici imali u sredu i četvrtak u Beogradu.

Bogovič, koji je potpredsednik Odbora EP za odnose sa Srbijom, poručuje da je naglasio „potpuno razumevanje da ova blokada ima negativan uticaj u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u Srbiji, i moje lično mišljenje i stav Evropskog parlamenta, što je EP prošle sedmice i uvrstio u rezoluciju, glasi da je ova blokada velika greška Saveta EU, izazvana protivljenjem Francuske i njenog predsednika Emanuela Makrona“.

– Evropski parlament to osuđuje. Međutim, složili smo se da se nastavi sa reformama u Srbiji i očekujemo da će Savet EU ispraviti ovu grešku, i da će EU što pre otvoriti što više novih poglavlja sa Srbijom. Pozdravio sam pozitivne ekonomske rezultate u Srbiji – rast, investicije, pri čemu trgovinska razmena sa EU predstavlja dve trećine ukupne razmene. Ovo je pokazatelj da je za srpsku ekonomiju poslovanje sa EU strateški cilj broj jedan, ukazuje naš sagovornik.

Upitan da li se slaže sa stavom Tanje Fajon, predsednice Odbora EP za odnose sa Srbijom, da bi u dijalog o unapređenju uslova u kojem posreduje EP trebalo da se uključi i Savez za Srbiju, Bogovič navodi da je „zadovoljan pozitivnim reakcijama sa srpske strane što se EP uključio u dijalog opozicije i vlasti, sa ciljem da se okonča blokada rada Skupštine Srbije i da će naredni parlamentarni izbori u Srbiji biti redovni, bez blokiranja nekih političkih stranaka“.

– Ni na koji način Evropska unija ne vidi bojkot parlamentarnih izbora kao efikasno sredstvo za političku komunikaciju u društvu i zalaže se za dijalog i u parlamentu i na izborima. Bojkot izbora sa ciljem da se dovede u pitanje legitimnost izbornog rezultata nije dobar demokratski potez i nema podršku EU, smatra sagovornik Danasa.

„Ujedinjena kritika“

Bogovič ističe da su poslanici govorili i o dijalogu Beograda i Prištine. „Na sastanku dveju parlamentarnih delegacija bili smo ujedinjeno kritični u vezi sa pitanjem relacije Priština – Beograd, kada je reč o carinama, koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, i nedostatku dijaloga Beograda i Prištine. EU insistira na tome da se dogovorene stvari poštuju i sprovedu u praksi, i nadam se da će se uprkos trenutnom nedostatku dijaloga i odstupanju od sporazuma konačno preći na komunikaciju i da će sporazumi biti poštovani“, ukazuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari