Bojkot izbora je beogradski rijaliti program 1Foto: Privatna arhiva

Sve političke stranke u Srbiji su centralizovane i poluprofesionalne organizacije, a Niš je potpuno marginalizovan u političkom životu zemlje.

Nema ga u strankama na vlasti, a ne vidim ga ni u opoziciji.

Ali, svako ko misli da je ovaj grad samo bunar za glasove, one sigurne i kapilarne, grdno se vara.

Zato građani Niša moraju da se okrenu sebi, pruže otpor i jasno stave do znanja ostatku države da ovako više ne može, kaže Bojan Avramović, jedan od osnivača Pokreta “Ne damo Niš”, koji se danas formira.

Uz Avramovića, koji je bio direktor Regionalne razvojne agencije “Jug”, koja se strateški starala o poslovanju i razvoju niškog aerodromaKonstantin Veliki”, osnivač Pokreta je i Vladica Đurđanović, bivši direktor aerodroma. Obojica su na te funkcije izabrani kao kadrovi SNS-a. U vreme njihovog mandata ovaj aerodrom je doživeo poslovnu ekspanziju, a oni su podneli ostavke pre godinu i po dana, nakon što se nisu saglasili sa odlukom Vlade Srbije da on pređe u vlasništvo Republike.

– Nijedna postojeća politička organizacija nije u stanju da se izbori da se Niš pita i njegove ideje uvažavaju. To nije u stanju ni bilo koji „poverenik“ vladajuće ili opozicione stranke u Nišu. Verujem da smo nas dvojica na primeru aerodroma pokazali da može da se pruži otpor i da nam lični interesi nisu bili ispred interesa grada i građana, bez obzira na posledice. I zato nam treba nova organizacija- kaže Avramović.

* Da li ćete izaći na lokalne izbore? Mislite da je par meseci dovoljno da građani saznaju za vas i da postanete prepoznatljivi?

– Hoćemo, jer Niš više nema vremena za čekanje. Naravno da par meseci nije dovoljno da svi građani budu upoznati sa našim idejama na način na koji bi mi želeli, ali očekujemo da ćemo kampanjom zainteresovati Nišlijke i Nišlije za naše predloge o rešavanju problema i u Nišu i u Srbiji. Prva i osnovna stvar je prekinuti podelu građana Niša na bojkotaše i one druge i izvući se iz političkog haosa koji se praviu Beogradu. Sve što radi režim i opozicija u Beogradu je najobičniji rijaliti i želimo da poručimo građanima Niša da ne učestvuju u tome. Podela Nišlija bi trebalo da bude drugačija: jesmo li za Niš ili za Beograd.

* Da li je po Vašem mišljenju  ideja bojkota izbora više korisna ili štetna? Kakvi mogu biti njeni efekti?

– To je epizoda beogradskog rijalitija koja od početka nije imala šanse za uspeh. I režim i bojkotaši rade na tom filmu dugo i uporno. Odnos prema Nišu i jednih i drugih je isti, tako da nas sve to ne interesuje.

* Da li je spuštanje izbornog cenzusa na tri odsto bio ‘mamac’ za vaš izlazak na izbore?

– Za nas census nije nikakav odlučujući kriterijum za izlazak na izbore. Izašli bi i da je cenzus 10 odsto. Bez obzira što postoji realna mogućnost da bez ikakvih koalicionih partnera uđemo u Skupštinu grada Niša, pozivamo sva lokalna udruženja i organizacije, grupe građana, intelektualce, umetnike …da nam se pridruže. Nemamo mi tapiju na jednu ovakvu ideju.

* Zalagaćete se za povratak niškog aerodroma u vlasništvo grada?

– Naravno. Ali, imovina građana Niša ne može da se vrati promenom vlasti u Beogradu, jer to tamo nikog ne interesuje. Neće to niko da vam vrati, i niko vam ništa neće dati, morate sami da uzmete. Zato moramo da budemo jaki, nepotkupljivi i principijelni, a to možemo jedino ako odlučujemo sami o svojoj sudbini. I na kraju, pitao bih sve te lokalne poverenike beogradskih stranaka u Nišu, evo, da vam Beograd sutra vrati aerodrom, šta ćete da radite sa njim?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari