Borenović: Prodajom obveznica RS na Londonskoj berzi neko je zaradio 70 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

U parlamentu BiH danas je ratifikovan Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u projektu oporavka i podrške preduzećima u Republici Srpskoj i FBiH u iznosu od 110 miliona konvertibilnih maraka (oko 56,4 miliona evra).

„Verovali ili ne, kamatna stopa ovog zaduženja iznosi 0,37 posto. S obzirom na to da se Republika Srpska nedavno na Londonskoj berzi zadužila po kamatnoj stopi od pet posto, jasno je o kakvom se tu lihvarskom, zelenaškom i banditskom poslu radi“, rekao je na današnjoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Borenović je naveo da će od ukupnog zaduženja 66 miliona KM (oko 33,8 miliona evra) koristiti Razvojna banka Federacije BiH, a 44 miliona KM (22,5) Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

On je dodao da ovo zaduženje pokazuje stvarnu tržišnu kamatnu stopu.

„To znači da je kamatna stopa po kojoj se zadužila Republika Srpska emisijom obveznica na Londonskoj berzi veća 15 puta od tržišne, odnosno stvarne“, istakao je Borenović.

Prema njegovim rečima, da se RS zadužila po tržišnoj kamatnoj stopi plaćala bi oko 15 miliona KM (oko 7,5 miliona evra), umesto 156 miliona KM (80 miliona evra), koliko iznosi kamata obračunata po stopi od pet posto.

„Znači da je nekome omogućena enormna zarada od preko 70 miliona evra samo po osnovu nerealne kamatne stope. Poređenje ova dva primera zaduženja, odličan je pokazatelj potpune beskrupuloznosti politike zaduživanja Vlade Republike Srpske“, ocenio je on.

Vlada RS se nedavno na Londonskoj berzi zadužila za 300 miliona evra, po kamatnoj stopi od pet posto.

Celi proces je bio netransparentan, a vladini službenici koji su radili na pripremi dokumentacije za ovo zaduženje morali su potpisati izjavu o poverljivosti.

Vlast u RS je ovo zaduženje predstavila kao veliki uspeh „izlaska obveznica Republike Srpske“ na međunarodno tržište, a o tom zaduženju su čak snimili i promotivni spot.

Opozicija, s druge strane, smatra da se radi o krajnje nepovoljnom zaduženju, koje bi u dogledno vreme moglo značajno da ugrozi ekonomsku i finansijsku stabilnost ovog bh. entiteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari