Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da pripadnici policije „imaju njegovu podršku“ i da ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i MUP rade svoj posao „veoma dobro“.

Međutim, on je u razgovoru za časopis Policija danas rekao i da je Srbija pred naletom novog udara regionalnog organizovanog kriminala i da to zahteva izuzetno spreman policijski sistem pred ovim izazovima“,

– Prvi put u našoj istoriji, suočavamo se sa transkontinentalnim organizovanim kriminalom na zapadnom Balkanu.

Srbija, kao centralna zemlja tog dela Balkana tu je posebno na udaru. Tadić je naveo da je i terorizam izazov za Srbiju, prvenstveno ekstremni albanski terorizam na jugu Srbije.

– Nikakve dileme nema da se teroristi pripremaju u trouglu naše južne pokrajine Kosova i Metohije, severne Makedonije i južnih opština u regionu Preševa i Bujanovca“, rekao je Tadić i ocenio da je terorizam na jugu Srbije vezan za politički proces budućeg statusa Kosova.

Tadić je istakao i da je, pored opremanja policije, životnog standarda policajaca, uspostavljanja strože sudske prakse koja će štititi policajce, važno i uspostavljanje discipline u policiji kako ne bi dolazilo do prekomerne upotrebe sile, kao što se to događalo u prošlosti. „Bez podizanja kredibiliteta i rejtinga same policije, nema podizanja kredibiliteta ni same države Srbije“, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari