Boris Tadić rešava međunarodne sporove? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Upravo sam poslao pismo predsedniku Džou Bajdenu u ime 250 eminentnih ličnosti (Evropa i Južna Amerika) u znak dobrodošlice američkog priznanja suvereniteta Maroka nad njegovim delom Sahare i podrške marokanskoj inicijativi za autonomiju.“

Ovako je glasio nedavno objavljeni tvit na engleskom Borisa Tadića, koji je pokrenuo pitanje čime se to bavi bivši predsednik Srbije i u čije ime piše pisma američkom predsedniku.

Tadić je, kako saznajemo u njegovom kabinetu, pismo Bajdenu uputio na poziv ministarstva inostranih poslova Maroka, a u ime 250 međunarodnih istaknutih političkih ličnosti, bivših i sadašnjih.

Pismo predsedniku SAD u vezi je sa međunarodnim statusom Maroka u odnosu na višedecenijski problem održanja suvereniteta Maroka nad teritorijom Zapadne Sahare. U toj priči bivši predsednik Srbije angažovan je kao pojedinac, a ne član neke organizacije.

– Kao bivši predsednik od 2012. godine sam aktivan u različitim međunarodnim političkim institucijama, privrednim asocijacijama i multinacionalnim kompanijama i institucijama kulture. Član sam više međunarodnih organizacija koje se bave globalnim i regionalnim pitanjima i izazovima i kao učesnik u različitim međunarodnima forumima uvek kada za to postoji prilika ističem pitanja od važnosti za Jugoistočnu Evropu i posebno Srbiju – kaže Tadić za Danas.

Na pitanje da li sa bivšim i aktuelnim političarima širom sveta tokom susreta sa njima razgovara i o stanju demokratije i slobodama u Srbiji, položaju opozicije, medijskim uslovima, bivši predsednik Srbije kaže da to čini svaki put kada je u prilici.

– U svim za to adekvatnim situacijama, ukazujem na problem razgradnje demokratije i demokratskih postignuća u Srbiji i o regionalnim konsekvencama takvih trendova u našoj zemlji. Takođe, uvek kada sam u prilici ohrabrujem potencijalne investitore da dođu u Srbiju i region Zapadnog Balkana. Kao bivši predsednik u svim svojim međunarodnim aktivnostima i na svakom mestu, zastupam interese svoje zemlje – navodi Tadić, ali ne objašnjava i da li je tokom tih međunarodnih susreta bilo reči i o njegovoj eventualnoj ponovnoj predsedničkoj kandidaturi.

Sudeći po članstvu u brojnim međunarodnim organizacijama, bivši predsednik Srbije nije bez uticaja. Dve godine je bio član predsedništva partije evropskih socijalista, član je Madridskog kluba, jedan je i od osnivača Progresivne alijanse u Lajpcigu, član savetodavnog odbora Evroazijskog komiteta i član međunarodnog savetodavnog odbora za kulturnu i međunarodnu saradnju „Nizami Gandžavi“.

U ovom međunarodnim organizacijama poseban akcenat stavlja na procesu demokratizacije, rešavanju konflikata, borbi protiv nejednakosti i siromaštva.

Od 2015. godine Boris Tadić je član i Upravnog odbora i Nominacionog komiteta Aleksandrijske biblioteke i učestvuje u donošenju poslovnih i strateških odluka te institucije, međunarodnoj saradnji, međunarodnoj kulturnoj razmeni i obrazovnoj politici. Član je i Upravnog odbora Konfederacije globalnih privrednih komora sa sedištem u Hongkongu.

Od 2017. godine specijalni je savetnik Pangoal instituta u Pekingu, počasni profesor na Švarcman koledžu Đinhua univerziteta i na Normal univerzitetu u Pekingu.

Kao počasni profesor i predavač drži predavanja studentima širom sveta, a istovremeno ima ga i u poslovnim sferama, pa je tako član međunarodnog savetodavnog odbora kompanije Telenor i Unikredit banke.

Tadić: Slike koje je Vučić pokazao su slike Srbije danas

– Sinoćna konferencija Aleksandra Vučića je vrhunac bizarnosti i političke patologije, u koju je Srbija survana nakon 2012. godine. Prikazivanje masakriranih tela, čime se povređuju ljudska prava i samih žrtava i njihovih srodnika i to uprkos izričitoj molbi članova porodica potencijalnih žrtava je nešto što nije moguće zamisliti u nijednoj normalnoj zemlji – kaže za Danas Boris Tadić, komentarišući konferenciju za novinare predsednika Srbije koju je prenosilo trinaest televizija.

Tadić smatra da je posebna bizarnost ove konferencije za štampu činjenica da je predsednik države iskazao zgražavanje nad prikazanim zločinima, ako se ima u vidu da je ta kriminalna grupa te iste zločine izvršila bivajući organski deo Vučićevog režima i u direktnoj vezi sa Vučićevim najbližim saradnicima i ličnim prijateljima.

– Belivukova kriminalna banda, koja je u stvari otrgnuta batinaška falanga SNS-a, otvoreno je na društvenim mrežama prikazivala kidnapovanje i zlostavljanje svojih kriminalnih suparnika, a da predsednik države i njegovi najbliži saradnici Gašić i Stefanović, kao ni predsednica vlade Ana Brnabić, prstom nisu mrdnuli, niti se oglasili tim povodom. A baš od tada do danas po nalazima istrage izvršeni su monstruozni zločini, nad kojim se Vučić zgražavao sinoć i zastrašivao građane Srbije. U svakoj normalnoj zemlji bi svi oni, kao čelni ljudi ove države, morali trenutno podneti ostavku, umesto da se hvale da su u jeku u borbe protiv organizovanog kriminala, dok se zapravo samo radi o obračunu u sopstvenim redovima. Zgražavaju se nad kriminalom koji su oni sami i stvorili, kao da sa tim nemaju nikakve veze i kao da nisu već skoro deceniju na vlasti. Slike koje je Vučić pokazao sinoć nisu samo slike zločina kriminalnih grupa, već i slike Srbije pod Vučićevom vlašću – zaključuje Tadić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari