Borisov: Srbija i Kosovo treba da sednu i dogovore se o nekim stvarima 1Bojko Borisov Foto: EPA PETKO NALBANTOV

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je na današnjem samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) da Srbija i Kosovo treba da sednu i dogovore se o nekim stvarima.

On je ocenio da takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH dodatno komplikuju stvari, navodeći i da Bugarska i Turska imaju određenih problema, ali da predstavnici te dve zemlje opet održavaju sastanke.

„Ako ne možemo da se dogovorimo u našem Sarajevu, onda možemo i da se posvađamo, ali da rezultat bude nekakav sporazum“, rekao je Borisov.

Članove Predsedništva BiH Milorada Dodika i Šefika Džaferovića on je nazvao „svojim prijateljima“, dodavši da mu je „bolno gledati sva dešavanja na Balkanu“.

„Nama su potrebni pravi političari“, rekao je Borisov.

Bugarski premijer izrazio je nadu da će „na kraju razum nadvladati emocije“, pre svega zbog dobrosusedskih odnosa.

Na kraju je konstatovao da mu nisu jasne kritike koje je na njegov račun ranije uputio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Borisov je na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u poljskom Poznanju rekao da bi Žozep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele EU i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Dačić je tada poručio Borisovu da stav EU nije da je Kosovo nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari