Borko Stefanović: Nema napretka u dijalogu 1Foto: FoNet (arhiva)

Vučić je istakao da je “otvoreno razgovarano o dugoročnijem, stabilnijem rešenju u odnosima Beograda i Prištine i, uopšte, Srba i Albanaca”.

– Češći susreti su pred nama, da vidimo da li možemo nešto da uradimo. Niko od nas nije preveliki optimista…Ipak, i Mogerini i Tačiju sam rekao da zarad budućnost mladih vredi pokušati da se postigne dogovor, pa ako ima i jedan ili dva odsto šanse za uspeh. Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se boriti svom snagom za rešenje problema, ma kako da su male šanse, kazao je predsednik Srbije, napominjući da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni pod okriljem EU.

Vučić je naglasio da je na sastanku “otvorio pitanje” hapšenja Bogdana Mitrovića i da je na tome insistirao. “Mislimo da su to stvari koje ne smeju da se dogaрaju…. Mitrovića je prijavio čovek zadužen za povratak srpskih izbeglica u Suvu Reku, što je vrhunac licemerja”, konstatovao je on. Podsetimo, Mitrović je uhapšen pre nekoliko dana, tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu crkvu u Mušutištu. On je uhapšen po optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova. Predsednik Srbije je takođe poručio da je sagovornicima preneo da nema napretka u stvaranju zajednice srpskih opština.

Hašim Tači je posle susreta u sedištu EU rekao da su “Kosovo i Srbije dve nezavisne i suverene zemlje, susedi, potrebno nam je da ovaj proces odmah počne i završi se što pre da bismo postigli konačni sporazum, koji će odrediti sve između nas”. Tači je istakao da je “građanima obe zemlje” potreban “konačni dogovor između dveju država, koji će im omogućiti da krenu napred u procesu evropskih integracija”.

U saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost navodi se da su se Vučić i Tači dogovorili o završnim koracima za sprovođenje Sporazuma o pravosuđu, a rok za potpunu primenu tog sporazuma je 17. oktobar. Kako se precizira, 17. oktobra će sudije, tužioci i pravosudno osoblje biti integrisani u kosovsko pravosuđe. Mogerini je, takođe, pozdravila “obnovljenu posvećenost” Vučića i Tačića procesu normalizacije odnosa, uz konstataciju da EU “ostaje potpuno evropskoj perspektivi Srbije, Kosova i čitavog regiona”.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije, ocenjuje za Danas da izjave nakon jučerašnjeg sastanka “samo potvrđuju da nema napretka u dijalogu i da Tačija čekaju lokalni izbori i nova Vlada”.

– Nisu se bilo šta dogovorili osim da su umišljeni očevi nacija koji sa velikom marljivošću i brigom ne čine ništa. Ništa od Briselskog sporazuma nije sprovedeno osim pozivnog broja za Kosovo. Videli su se da udovolje Mogerinijevoj u poruci da su „plemena“ još u procesu pregovaranja i da je sve i redu, smatra Stefanović.

Bivša šefica Koordinacionog tima za KiM i aktuelna narodna poslanica Sanda Rašković Ivić, kaže za Danas da “zaista, nisam čula ništa novo, sem dobro poznatih starih fraza”.

– Činjenica jeste da je državu Srbiju ova vlast povukla sa KiM i da bespomočno kukaju na maltretiranja i hapšenja Srba, jer su sve poluge predali šovinističkom režimu u Prištini, tvrdi naša sagovornica.

Komentarišući poruke koje su javnosti poslali učesnici sastanka u Briselu, Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, za Danas navodi da je jasno da su počele konsultacije o temama i budućem formatu briselskih pregovora, koji će, verovatno, biti organizovani na mesečnom nivou.

– Inicijativa Aleksandra Vučića da se u Srbiji povede “unutrašnji dijalog” o Kosovu iznenadila je Prištinu, a sada je jasno da se nastavljaju pregovori pod okriljem EU. Očekuje se da na narednim sastancima budu definisani agenda, struktura timova i slično, kako bi se pregovori potom vodili bez velikih “razvlačenja”. SAD i Vašington očekuju da ceo proces bude završen 2020. godine, ali, kako stvari stoje, neće biti tolerisani predlozi poput ideje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o podeli Kosova jer bi to bilo protivno Briselskom sporazumu iz 2013, konstatuje Janjić.

Miletić: Nova zbunjujuća Vučićeva izjava

Iskustvo nas uči da prve izjave nakon sastanka ne odslikavaju pravo stanje stvari već su namenjeni za unutrašnju upotrebu. Svi koji se ozbiljno bave kosovskim pitanjem znaju da je implementacija dogovora najblaže rečeno problematična, te je važno da se o tome razgovaralo. Čudi me, međutim, da predsedniku Vučiću nije bio prioritet formiranje ZSO, već, kako je izjavio, implementacija dogovora o pravosuđu, ocenjuje za Danas Petar Miletić, novinar i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta. Miletić ističe da je “hronična netransparetnost” briselskog procesa “potvrđena novom zbunjujućom izjavom predsednika Vučića da postoje i neka veća pitanja koja treba da rešimo a koja bi olakšala pitanje formiranja ZSO koja je, podsećam, dogovorena još 2013, u prvih šest od petnaest tačaka sporazuma”. Miletić se juče učlanio u PSG Saše Jankovića – za politiku bavljenja ljudima i njihovim problemima, a ne glumljenim dijalozima, je i naš novi član, Petar Miletić, objavljeno je tim povodom na Tviteru.