Boško Obradović: Dveri su kao Danas, mali ali opasni 1Foto: Lidija Valtner

Ono što Boška Obradovića, lidera Srpskog pokreta Dveri i njihovog predsedničkog kandidata, može baš da iznervira i izvede iz takta je da na putu po Srbiji ne može da nađe mesto gde treba da stigne u tačno određeno vreme, već kasni i vrti se u krug, kažu njegovi saradnici koji su sa njim stalno u kampanji na putovanjima.

Putovanja s njim, kako kažu, nisu naporna, ali umeju da budu „teška“ kada na kraju svega „komanduje“ krećemo, a onda kaže samo još desetak minuta, što ponekad bude i po sat vremena.

Prošlog četvrtak kada je plan kampanje previđao odlazak u Pančevo, put je bio brz i lagodan za trojicu „ljutih Čačana“ i reportera Danasa. Pančevo je, kako saznajemo, treća opština iza Čačka i beogradske Palilule, po broju sakupljenih potpisa za Obradovićevu kandidaturu.

Obradović kaže da svako putovanje počinje isto, pozivom supruzi i proverom da li je sve kod kuće u redu, deca na broju s urađenim domaćim zadacima. Ostatak puta koristi za uzvraćanje propuštenih poziva stranačkih saboraca i novinara. Uz to ovog puta stižu i stalni izveštaji izbornog štaba u Višegradskoj u kojem su se pregledali sakupljeni potpisi za kandidaturu kako RIK ne bi imao puno primedbi.

U Ulici kneza Miloša kojom put od Višegradske, gde je sedište Dveri, vodi ka Pančevačkom mostu, prolazimo pored ogromnog panoa na zgradi srušenog Generalštaba na kojoj piše „Ko sme taj i može. Ko ne zna za strah, taj ide napred, vojvode Živojina Mišića“. Tu reporter Danasa slučajno saznaje da je prvi Obradovićev slogan za predsedničku kampanju „Ko sme taj i može“ nastao tako što Obradović kolima svaki dan više puta tuda prolazi i svaki dan gleda u taj natpis. Budući da se dverjani u kampanji oslanjaju na sopstvenu inventivnost, bez angažovanja agencija, te Mišićeve reči bile su sasvim logična inspiracija i lako rešenje.

Uz par Obradovićevih pohvala na račun ozbiljnosti i profesionalnosti Danasa i konstatacije da je Danas kao i Dveri „mali ali opasan“, brzo se stiže do Pančeva gde nas uz uobičajeni pozdrav „pomaže Bog“ dočekuju pristalice Dveri na platou ispred gradske uprave. Tu se predsednički kandidat obraća novinarima i ukazuje na višemesečni problem Dveri da im gradska uprava ne dozvoljava da koriste sale za svoje skupove iako su parlamentarna stranka. To Obradović karakteriše kao sliku torture i straha vlasti SNS od nadolazeće snage ovog pokreta.

 Nedaleko odatle čuje se zvuk klarineta uličnog svirača kojem Obradović prilazi i ostavlja novac. Mladi klarinetista kaže da njegova verenica baš voli Obradovića i želi mu sve najbolje na predstojećim izborima uz obećanje da će obavezno svratiti te večeri na tribinu koje Dveri organizuju.

Potom sledi polaganje venca na nedavno postavljeni spomenik palim borcima Pančeva u ratovima od 1991. do 1999. a zatim šetnja gradom do sedišta stranke gde je zakazan intervju za Pančevac. Neposredan i duhovit, otvoren i za kritiku i pohvalu, samopouzdan, kulturan i nenapadan i nenametljiv u ulozi predsedničkog kandidata Obradović privlači pažnju prolaznika, a nekolicina mu i prilazi sa rečima podrške. Deo aktivnosti predviđao je i posetu Narodnom muzeju sa postavkom „Poslednja decenija Save Šumanovića“, ali i slikom „Seoba Srba“ Paje Jovanovića.

Kako do početka tribine ima još oko sat vremena odlazimo na osveženje i poslednje pripreme pred nastup. Većina dverjana za stolom posti i ne puši. Pred tribinu nije poželjno ni piti iako raznovrsnost piva u kafiću mami. Prave se planovi da se posle kampanje ponovo dođe u Pančevo u provod. Nema treme pred nastup. Kako Obradović kaže, iako nije tremaroš, nastoji da u sebi ima bar malo treme koja ga tera na koncentraciju. „Previše ležernosti i nepostojanje treme može da škodi. Čovek se jednostavno previše opusti i onda ne reaguje na pravi način“, objašnjava on. Govorništvo mu kaže ide lako, jer iza sebe ima nebrojeno nastupa. U kampanji su stvari nešto lakše jer postoje teme o kojima se uvek govori ali na različite načine. Zna se koja poruka se želi poslati, ali je način uvek različit kao i reakcije ljudi na koje morate biti spremni. Uz šolju čaja od kamilice, neobavezno ćaskanje o izborima i tome šta će i kako biti, vreme za predah ističe i polazimo u pun klub Kupe gde se okupljenima obraćaju poslanici Marija Janjušević, Srđan Nogo i naravno Obradović najavljen kao predsednik svih Srba u svetu.

Tribina počinje himnom Srbije. Janjušević ukazuje na važnost porodice i žena na čemu Dveri posebno insistiraju. „Sve mora da bude u funkciji porodice“, ističe ona, „a žena u njoj mora biti zaštićena na sve načine“. Nogo poručuje da bi se najbolje Obradovićevo obećanje, „posle svih Vučićevih lažnih obećanja o boljem životu“, na ovim izborima moglo svesti na jednu reč – metla. Kako obrazlaže, metla znači odgovornost za sopstveni rad i izvesnost da ćeš odgovarati za to što si uradio.

Čini se malo suzdržanu publiku u kojoj ima i mladog ali i starijeg sveta otkravljuje Obradovićev nastup. U govoru koji je traje oko pola sata, Obradović, između ostalog, zamera premijeru što za vreme svoje vlasti nikada nije citirao nijednog Srbina, kao da“Srbi nikada nisu mislili niti išta rekli“. On se pak odlučuje za citiranje Bore Đorđevića i stiha „neću da budem član mafije“, kao i glumca Petra Božovića koji je rekao da je „Aleksandar Vučić dao veliki doprinos dramskoj umetnosti“.

– Živimo u zemlji u kojoj premijer glumi u svojim spotovima, naglašava Obradović dok se iz publike čuje grohotan smeh. Uz njega sve vreme glume i Čeda i Čanak i Šešelj, uzvikuje Obradović uz aplauz. Kaže da srpska politika ne sme više da bude gluma, marketing, a političari deo mafije… Strani investitori su kaže, u Srbiji zaštićeni kao beli medvedi, koji ni dinar ne ulažu a iznose profit iz zemlje.

Posle uobičajenih poruka da će EU propasti, da su političari ove i prošle vlasti kriminalci i deo mafije, da je porodica stub države i sistema, kao osveženje i iznenađenje dolazi molba starije žene iz publike koja umesto pitanja kaže Bošku Obradoviću: „Nemojte da zaboravite sve ovo što ste pričali kada budete postali predsednik“.

Pančevci napravili štos

Na početku govora Obradović je rekao da mu je drago što je došao u grad čiji je počasni građanin Majkl Davenport. Ipak, on to vidi kao štos koji su Pančevci napravili jer su za počasnog građanina izabrali onog čija zemlja izlazi iz EU kojoj se vidi skori raspad, što je i glavna poruka Dveri „ne u EU“.

Obračun s bankama

Na pitanje jednog građanina kako Dveri mogu da reše problem 20.000 porodica koje su se zadužile kreditom u švajcarcima, usledio je odgovor da će biti ukinuta valutna klauzula i usvajanje zakona o zaštiti prezaduženih građana, kao i dodatno oporezivanje banaka, koje u Dverima vide kao kriminalnu strukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari