Boško Obradović: Vučić se najbolje oseća u izbornoj kampanji 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Aleksandar Vučić i poslanici njegove Srpske napredne stranke u samo jednom danu i to tokom rasprave o budžetu pokušali su da se obračunaju sa svim političkim protivnicima, ali i da diskredituju sve potencijalne predsedničke kandidate.

Zatražili su smanjenje plate Saši Jankoviću i izmenu zakona o ombudsmanu, pokrenuli pitanje uloge Vuka Jeremića u slučaju ubistva dvojice gardista, dok su mene optužili da bijem žene, da sam siledžija, da radim za CIA i kopejke, ali i da sam kafanski pevač sa Ibarske magistrale i da ne znam da govorim pravilno. Šta sve neće izmisliti naprednjački spin doktori kad nemaju argumente na kritike iz opozicije. A ja ih samo pitam šta ste uradili za pet godina vlasti, kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

*Glavna tema premijera Vučića, tokom skupštinske rasprave, ipak ste bili vi. Čime ste to zaslužili?

– Vučić nije navikao na direktne TV duele sa opozicijom. Pet godina nije bio ni u jednoj TV debati gde bi sa druge strane sedeo neko iz opozicije, ako ne računate intelektualni razgovor sa Jelenom Karleušom. Drugi razlog je za njega potencijalna opasnost što su Dveri u Čačku na 10 biračkih mesta pobedile SNS, i što sam dobio 40 odsto glasova u svom rodnom selu i gradskom kvartu u kome živim. A ne može da mi nađe, pritom, nikakvu aferu ni političku mrlju u 18 godina dugoj istoriji Dveri.

*Da li ste barem dobili sve odgovore koje ste tražili?

– Naravno da nisam. Vučić je replicirao 38 minuta, a ja sam dobio dva minuta da odgovorim. Nisam uspeo da pitam zbog čega nije osnovan Anketni odbor o izbornoj krađi, već se i dalje nastavlja Vučićeva farsa o takozvanim neregularnim izborima. Nisam dobio odgovor da li je Mlađan Dinkić i dalje zaposlen u Vladi na poslovima UAE, niti da li je Nebojša Stefanović, ministar policije, organizovao prevoz helikopterom izvesnog Sinđelića u danu izbora u Crnoj Gori, da bi taj Sinđelić danas bio zaštićeni svedok tužilaštva Crne Gore, u jednoj montiranoj aferi, koja je zapravo odlučila izbore u Crnoj Gori.

*Tokom čitave rasprave provejavala je priča o novim parlamentarnim izborima.

– Vučić se najbolje oseća u svetu političkog marketinga i izbornih kampanja. On ne ume da vlada. Osladilo mu se i ovogodišnje osmomesečno vladanje u tehničkom mandatu bez kontrolne funkcije Narodne skupštine, pa bi opet da je raspusti. Ne podnosi ni najmanji glas opozicije, a Narodna skupština je jedino mesto u Srbiji gde se čuje glas opozicije i gde dolazi do sučeljavanja između vlasti i opozicije.

*Da li je dobro za Srbiju da permanentno bude u izbornoj kampanji?

– Dobro je za Srbiju da Vučić padne sa vlasti što pre. Ili da podnese ostavku kao njegovi prijatelji Bojko Borisov i Mateo Renci.

*U kolikoj meri Vas je obeshrabrila premijerova poruka da će pobeđivati dokle god se bude bavio politikom, jer je čist kao suza?

– Da li bilo ko u Srbiji može da poveruje da Aleksandar Vučić živi od plate predsednika Vlade od 110.000 dinara i da je čist kao suza?

*Poruka Vama bila je da više nećete moći da računate na izbornu krađu zajedno sa ambasadorima. Kojim?

– Pretpostavljam onih iz EU koji su čestitali pobedu Tomislavu Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. tri sata pre zatvaranja birališta. Ili možda Kamerona Mantera i Vilijema Montgomerija, bivših američkih ambasadora, koji su zajedno sa Borisom Tadićem, Milom Đukanovićem i Stankom Subotićem napravili SNS.

* Spočitava vam se i da ste američki čovek i da nemate veze sa srpstvom i Srbijom.

– Zapitajte se ko to kaže. Aleksandar Vučić – veliki prijatelj ratnih zločinaca Tonija Blera i porodice Klinton. U pitanju je samo novi spin iz medijske kuhinje Bebe Popovića, agenta nemačke obaveštajne službe, kome su Milo Đukanović i Vučić zajednički uplatili pet miliona evra u jednoj austrijskoj banci za potrebe propagande u Srbiji i Crnoj Gori.

*Premijer je to demantovao, ali je pritom naveo da su dva vaša člana Miškovićevi potrčci.

– Kada Vučić govori o dva Miškovićeva potrčka, u pitanju je autoprojekcija. Svojevremeno su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić javno priznali, dok su bili u SRS, da ih je finansirao Miroslav Mišković.

*Hoće li opozicija opet nespremno i razjedinjeno da dočeka parlamentarne i predsedničke izbore?

– Opozicija mora da se organizuje u zajedničku borbu za fer i pošten izborni proces, da se izbori za ravnopravan medijski tretman svih učesnika na izborima i da spreči novu izbornu krađu. Ako verujemo da se izborna krađa neće ponoviti – ne treba da se bavimo politikom. Vučić će morati mnogo više glasova da pokrade da bi Dveri izbacio iz Narodne skupštine, jer su Dveri svakim danom sve jače, a SNS je sve slabija.

*Tokom rasprave o budžetu o svemu je bilo reči, ali najmanje o samom zakonu.

– Vlast sve čini da se ne govori o tome kako su uštede u budžetu napravljene na pljački plata i penzija i povećanju poreza, akciza i taksi, odnosno kako budžet služi interesima MMF-a, a ne građana Srbije. Nismo dobili ni objašnjenje zašto je smanjeno 400 miliona dinara za rad Skupštine, da su pritom za rad vlade povećana sredstva za milijardu i šest stotina miliona dinara. To su vam uštede po shvatanju Aleksandra Vučića, kako poniziti Narodnu skupštinu i kako smanjiti primanja izuzetnim ljudima koji rade u stručnim službama Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari