Božović: Hoće da zgaze opoziciju kao bubašvabu 1Foto: Medija centar

Političko nasilje, ono koje političari sprovode jedni nad drugima, u ovdašnjem društvu, nije ništa novo.

U današnje vreme se samo poentira. Mi ovde odavno imamo kruženje nasilja. Verbalno nasilje je, takođe, ekstremno nasilje, odnosno, ono predstavlja samo korak ka fizičkom nasilju. A fizičko nasilje je korak ka ubistvu. Zapravo, fizičko nasilje jeste ubistvo – komentariše za Danas sociolog Ratko Božović još jedan slučaj fizičkog obračuna između pripadnika vladajuće i jedne od opozicionih stranaka, ovog vikenda.

Naime, tokom izbora za Nacionalni savet manjina, između funkcionera Narodne stranke i SNS, u Vranju, došlo je do fizičkog obračuna na jednom biračkom mestu, a obe strane se međusobno optužuju da su izazvali incident. Kako se tvrdi u saopštenju Narodne stranke, „predsednik GO Narodne stranke Vranje Đorđe Ristić i potpredsednik Dragan Pavlović pretučeni su juče u ovom gradu od strane četvorice članova SNS“. S druge strane, tokom jučerašnjeg dana oglasila se i Gradska uprava Vranja, tvrdeći da su „Ristić i Pavlović vređali i provocirali predsednika i članove biračkog odbora i fizički napali i pretukli predsednika biračkog odbora Božidara Popovića“.

Sagovornik Danasa, Ratko Božović, ističe da je u Srbiji politička pripadnost daleko od građanske normalnosti, jer biti pripadnik stranke, pre svih, vladajuće Srpske napredne stranke, predstavlja prednost, izuzeće od zakona.

– Ovde je reč o ljudskim pravima, praktično. Jer ako niste pripadnik vladajuće stranke, niste privilegovani. S druge strane, razlika u mišljenju se ne prihvata, pretvara se u nasilje nad onim drugim. Ovdašnje društvo karakteriše pretpolitičko stanje, a ne političko. Iz te brutalne atmosfere kojoj svedočimo, dešava se nasilje samo zbog mišljenja. A misao sama po sebi ne može nikoga da ubije. Mi živimo u društvu u kojem vladaju haos i bezakonje. Društvo nam je duboko bolesno. Jer, tamo gde preovlađuje nasilje imamo patologiju. To nasilje kojem svedočimo ide odozgo ka dole, inspirisano je ponašanjem političara sa viših funkcija i pozicija i prelazi u još ekstremnijim formama na niže slojeve u političkoj hijerarhiiji – smatra Ratko Božović.

On zaključuje da je jedna od najznačajnijih karakteristika političke scene u Srbije zaljubljenost u radikalskog lidera, Aleksandra Vučića, koji je, kako kaže, samo presvukao to radikalsko odelo, a u suštini se nije mnogo promenio.

– Opozicija ovde hoće da se zgazi kao bubašvaba. Daleko je to od različitosti u mišljenju jer se ta različitost ne sme kažnjavati batinama. Problem je, takođe, što u našem društvu nema građanina, imamo samo pristaše određene političke opcije, jednog mišljenja, odnosno iracionalnog ponašanja. Danas prisustvujemo krajnje ekstremnoj formi tog nasilja koje je oduvek bilo karakteristika – zaključuje sociolog Ratko Božović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari