Božović, Jerkov i Čomić spremni za razgovor s posrednicima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Poslanici Demokratske stranke Balša Božović, Aleksandra Jerkov i Gordana Čomić mogli bi da učestvuju u razgovoru sa delegacijom evropskih parlamentaraca koja u Skupštinu Srbije dolazi da bi posredovala u razgovorima vlasti i opozicije oko fer i slobodnih izbornih uslova, saznaje Danas od izvora u ovoj stranci.

Osim njih, prema rečima naših izvora, interesovanje za razgovor sa posrednicima izrazile su i poslanice Nataša Vučković i Vesna Marjanović.

Potvrdu odlaska na sastanke koji se očekuju 9. i 10. oktobra nismo uspeli da dobijemo od Božović, Jerkov i Čomić, ali nam je poslanik Radoslav Milojičić rekao da će na sastanak otići ako bude pozvan.

– Ako budem pozvan, svakako ću ići. Ne znam nikoga sem Šešelja i Boška Obradovića koji neće da razgovaraju sa zvaničnicima EU – naveo je Milojičić.

Naši sagovornici nezvanično objašnjavaju da je ovaj naredni korak poslanika demokrata, koji nisu u potpunosti poštovali ni opozicioni bojkot rada Skupštine i koji su, prema našim saznanjima, skeptični prema neizlasku na izbore, samo logičan sled nedavne odluke Glavnog odbora Ujedinjene DS. U odluci se navodi da DS – Ujedinjena neće učestvovati na predstojećim izborima jer nisu ispunjeni elementarni uslovi za slobodne i poštene izbore, ali će nastaviti aktivnu borbu za slobodne i poštene izbore, kao i dijalog sa predstavnicima međunarodne zajednice i relevantnim domaćim organizacijama, u cilju normalizovanja političke situacije u zemlji.

Kako dodaju naši izvori u DS, poslanici demokrata imaju nameru da nametnu temu „nestajanja“ Vojislava Šešelja, predsednika SRS, sa političke scene i političkog života.

Uz to, kako nam je rečeno, oni ne bi otišli na sastanak na kojem nema međunarodnih predstavnika, odnosno na kojem je samo predsednica parlamenta Maja Gojković, za koju smatraju da je izneverila sve demokratske i ljudske principe.

Rezervisaniji u odgovoru na pitanje hoće li ići na sastanak sa evropskim parlamentarcima bio je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić.

– DS je donela jasnu odluku da pod ovim uslovima ne učestvujemo na predstojećim izborima, ali i da ne odustajemo od borbe za demokratsku transformaciju države i za slobodne i poštene izbore. Još uvek nema poziva za razgovore, a u zavisnosti od mesta i formata razgovora, odlučićemo o našim predstavnicima – naveo je Ćirić.

Ni ostatak Saveza za Srbiju, čiji je DS član, nije još uvek doneo rezolutnu odluku da neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije uz posredstvo članova EP, iako je njihova odluka o bojkotu izbora, čini se konačna. Prema nekim teorijama moglo bi se dogoditi i da predstavnici Saveza koje imaju poslanike u parlamentu odu bar na prvi razgovor. Poslednji stav koji se na temu posredovanja međunarodne zajednice mogao čuti iz Saveza je nedavna izjava tadašnjeg predsedavajućeg Boška Obradovića, koji je na konferenciji za novinare rekao da Savez čeka pismo iz EP u kojem bi jasno pisala uloga, misija i planovi posrednika na osnovu čega će biti donet stav o odlasku na sastanak.

On je rekao da se nema šta razgovarati ukoliko se razgovori vode o izborima na proleće. Savez zahteva odlaganje izbora bar do jeseni i pristaje na razgovor s vlašću samo ako će se razgovarati o sveobuhvatnom sporazumu sa jasnim garancijama da će se izborni uslovi popraviti i funkcionisati najmanje devet meseci pre izbora. Garanciju Obradović vidi u formiranju prelazne i tehničke vlade u kojoj bi koministri bili predstavnici opozicije kao garanti ispunjavanja mera koje unapređuju izborni proces.

Podsetimo, predsednik PSG Sergej Trifunović je pokrenuo ideju o posredovanju EU u razgovorima vlasti i opozicije o izborima, što je rezultiralo pismom donedavnog izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera predsednici Skupštine Maji Gojković. Mekalister predlaže, kako je Danas pisao, posredovanje „u dve faze“. Prva faza bi se fokusirala na politički dijalog većine parlamentarnih stranaka o ključnim uslovima, potrebnim za unapređenje izbornog okruženja pred izbore“ u okviru koje bi bila organizovana tri međustranačka dijaloga, u periodu od septembra do decembra, te „sproveden nadzor nad primenom eventualnih dogovora do održavanja izbora“.

Druga faza dijaloga bi se odvijala nakon izbora, kako bi se „fokusiralo na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari