Božović: Oliver je verovao i u demokratiju i u pravdu 1Foto: BETAPHOTO-BRANISLAV-BOZIC

Porodica predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, njegovi politički saborci iz SDP i prijatelji juče su godišnjicu njegovog ubistva obeležili pomenom i skupom u severnom delu Kosovke Mitrovice i Beogradu.

Njegov brat Miroslav Ivanović zajedno sa SDP, političkim liderima Srba sa KiM i potpredsednikom Vlade Srbije Rasimom LJajićem okupili su se na mestu gde je Ivanović 16. januara 2018. ubijen sa šest hitaca s leđa iz duge devetke, ispred sedišta Inicijative. Deo Ivanovićeve porodice juče pre podne obišao je njegov grob u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a njegova poslednja saputnica Milena Popović sa njihovim sinom Bogdanom, u prisustvu najviših državnih zvaničnika Srbije sveće je zapalila u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru.

Pomenu ispred sedišta SDP, gde je Oliver Ivanović ubijen, prisustvovali su: Slobodan Petrović, Dragiša Milović, Aleksandar Jablanović, Momčilo Trajković, igumanija manastira Sokolica Makarija, univerzitetski profesori, predstavnici civilnog društva. U SDP kažu da je najavljeni dolazak međunarodnih diplomatskih predstavnika na KiM otkazan. Portal kossev.info izveštava i o „još upadljivijem odsustvu zvaničnika opštinskih vlasti iz Srpske liste“, iako je ubijeni lider SDP bio odbornik u SO Severna Mitrovica. SDP je povodom godišnjice Ivanovićevog ubistva ocenio da je „Oliver Ivanović dvostruka žrtva – žrtva monstruma koji je osmislio i izvršio ovaj zločin i žrtva monstruozne i nakaradne istrage, delilaca pravde, koji već godinu dana, ovakvim činjenjem samo postaju deo prolongiranja istine o nezapamćenom političkom ubistvu“.

– Kao što smo i svakog meseca podsećali sve i tražili da se utvrdi ko je ubio Olivera Ivanovića, danas sa ovog mesta ostajemo nemi, nemamo odgovor na pitanje. Osim političkih govora, političkih prepucavanja Beograda, Prištine, uz posredstvo i nadgledanja međunarodne zajednice mi nemamo danas ubicu, nažalost svi smo nemi – rekla je Ksenija Božović.

Ona nije krila razočaranje međunarodnom zajednicom.

– Nama su danas obećali svi predstavnici međunarodne zajednice da će danas biti sa nama ovde. Obećali su nam ambasadori – SAD, Velike Britanije i ostali. Nažalost sinoć su nam javili da ne mogu da prisustvuju. Mi smo želeli da oni budu danas sa nama, samo iz jednog razloga – da pošaljemo jednu jasnu poruku sa ovog mesta da su kosovske institucije te koje su nadležne da pronađu ubicu Olivera Ivanovića, pale na ispitu još od prvog dana – naglasila je Ksenija Božović, podsećajući da je „Oliver je verovao i u demokratiju i u pravdu“.

Milena Popović, koja je prethodnih dana najavila da će, kao „jedino ispravno“ zajedno sa sinom Bogdanom, sveće zapaliti u „tišini i miru“ Svetosavskog hrama, godišnjem pomenu Oliveru Ivanoviću, koji je služen u ovom beogradskom hramu, prisustvovala je zajedno sa predsednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem i velikim brojem građana. Ona i državni zvaničnici Srbije nisu bili na godišnjem parastosu na Novom groblju koju je organizovao drugi deo Ivanovićeve porodice – ostala deca, brat, sestra.

Državna kampanja protiv Ivanovića

Narodni pokret Srna na KiM „Otadžbina“ povodom ubistva lidera SDP zatražio je za se „zbog KiM i budućnosti Srbije pronađu nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića, pa ma ko oni bili“. „Otadžbina je u saopštenju istakla da „ono što karakteriše ubistvo Olivera Ivanovića jeste prethodna besomučna i prljava kampanja protiv njega“ u kojoj je učestvovao i Aleksandar Vučić na državnoj RTS, TV Pink, TV Most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari