Božović: Vlast pokušava da sakrije da sprema privatizaciju javno komunalnih preduzeća 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da se predloženim izmenama Zakona o glavnom gradu pokušava sakriti od građana velika privatizacija javno komunalnih preduzeća u Beogradu.

On je novinarima u holu Skupštine Srbije rekao da će javna komunalna preduzeća postati privatne kompanije tako da će se cena usluga podići ali ne i kvalitet, pominjući vodovod, kanalizaciju, odnošenje smeća.

Prema njegovim rečima, to se dogodilo čak i u velikim gradovima kao što je Berlin, koji je dozvolio privatizaciju nekih određenih javno komunalnih preduzeća ali je to“ trajalo kratko“ i preduzeća su vraćena u svojinu grada.

„Ovo je predlog zakona kojim se ozakonjuju nezakonite radnje Gorana Vesića koje je vršio od 2015. u saradnji sa Direkcijom za gradsko građevinsko zemljište, koja je potpuno nezakonito funkcionisala u godinama iza nas“, rekao je Božović.

On je naglasio i da u predloženim rešenjima, koja su na dnevnom redu sednice Skupštine, nema decentralizacije o kojoj govori vlast, već je sve „šarena laža“, pa je „čak ukinut neposredni izbor za mesne zajednice“ što je, kako je ocenio, „metod kao u Severnoj Koreji“.

U predloženim rešenjima, naveo je, nema ništa o načinu izbora gradonačlnika kojeg bi, napomenuo je, građani trebalo da se biraju neposredno.

„Srpska napredna stranka ne dozvoljava Beograđanima, kao ni građanima ostalih gradova u Srbiji, da biraju neposredno svoje gradonačelnike“, rekao je Božović, dodajući i da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu „sakriven od građana“, i da o njemu nije bilo javne rasprave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari