Brnabić: Zahvaljujući Vučiću naš zdravstveni sistem ostao je na nogama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Opozicija koja prisustvuje sednici parlamenta, tokom nastavka rasprave u Skupštini Srbije o potvrđivanju vanrednog stanja i donetih uredbi, tokom proteklih mesec ipo dana, ocenila je da vanredno stanje nije doneto protivustavno, ali da je parlament morao da učestvuje u njegovom donošenju. Konstatovano je i da je ova situacija pokazala da je Ustav nedorečen i da je potrebno da se menja.

Reagujući na tu primedbu premijerka Ana Brnabić ponovila je da je odlučeno da se parlament sastane onda kada je procenjeno da je to potpuno bezbedno, dok je Maja Gojković, predsednica parlamenta ocenila je da odgovorno stoji iza pisma koje je uputila predsedniku Srbije da nije moguće zasedanje parlamenta kako bi se uvelo vanredno stanje.

Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije tokom rasprave ocenila je da je neprimereno da se objednjenom raspravom o 44 vladine uredbe donete tokom vanrednog stanja parlament vratio na decembar 2017 godine, što je svojevremeno bila i glavna primedba opozicije.

Ona je ocenila i da uvođenjem vanrednog stanja Ustav Srbije nije prekršen, ali da se pokazalo da je on nedorečen i da ga treba menjati.

Navela je i da je tokom vanrednog stanja prekršen zakon o funkcionerskoj kampanji, da je vođena agresivna kampanja i da je čak ministar odbrane Aleksandar Vulin pokušao da testira svoj lični rejting.

„Vlast je tokom vanrednog stanja izabrala tri neprijatelja, najpre su to bili građani, potom su optuženi neki lekari, konkretno stomatolog iz Novog Sada da ej namerno širio zarazu, a onda su za neprijatelje izabrani naši državljani koji se vraćaju iz inostranstva, umesto ih da dočekamo raširenih ruku“ rekla je Macura.

Odgovarajući na ove primedbe premijerka Ana Brnabić rekla je nije tačno da je vlast targetovala neprijatelje, jer jedan jedini neprijatelj je korona virus i niko drugi.

Navela je i da nije tačno da je predsednik Aleksandar Vučić vodio funkcionersku kampanju, jer je zahvaljujući svom kredibilitetu dao sve od sebe da obezbedi potrebnu opremu i da je pokazao odgovornost obilazeći ugrožene sredine. Zahvaljujući njemu naš zdravstveni sistem, kako je rekla ostao je na nogama.

Ponovila je da je lično predsednik Srbije apelovao da se tokom pandemije politika ostavi sa strane, dok je za vreme vanrednog stanja Dragan Đilas pisao Evropskoj uniji žaleći se na sopstvenu zemlju u maniru tužibabe i da to mogu samo snishodljivi bednici.

Ona se osvrnula i na poslanike koji su kritikovali vanredno stanje, a sada nisu ušli u salu da kažu te svoje primedbe.

„Oni su lažovi i najobičnije kukavice, jer samo kukavice mogu da stoje u holu, da kritikuju i da primaju platu, a da se ne usuđuju da uđu u skupštinsku salu i suoče se sa odgovorima“, rekla je Brnabićeva, dodajući da parlament nije zasedao oko uvođenja vanrednog stanja iz bezbednosnih razloga, a da je vlada zamolila parlament da se sastane onog trenutka kada su se za to stvorili uslovi.

“Mislim da bismo imali užasne posledice, veliki broj obolelih i da bi imali i neke smrtne slučajeve da je parlament ranije zasedao”, rekla je Brnabićeva i objasnila da je juče procenat obolelih bio 4,07 odsto zbog čega je, kaže, uz sve mere bilo moguće da se skupština sastane.

Prema njenim rečima drugo je pitanje da li bi vlast bila kritikovana šta god odlučila. Kao jedan od primera je navela komentare u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja.

“Sve kritike su bile uperene na to zašto ne uvedemo vanredno stanje, zabranu kretanja, karantin, zašto su naše mere blage. Na Novoj S 13.marta je bio intervju sa Goranom Belojevićem koji je rekao da će u Srbiji bez vanrednog stanja biti gore nego u Italiji. A list Danas takođe je pisao o tome da je Srbija u iščekivanju dok je planeta u karantinu. To su sve oni koji danas pozivaju na lupanje u šerpe”, rekla je Brnabić.

Gojković opomenula poslanike DJB da nose maske

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije pozvala je poslanike Dosta je bilo, da se ponašaju poput drugih poslanika i da se pridržavaju mera zaštite koje je propisao Krizni štab, odnosno da stave maske i rukavice koje su mogli da preuzmu kao i svi ostali parlamentarci.

“Vratite maske na lica. Morate ih upotrebljavati ili ću biti prinuđena da napravim pauzu, jer se krše mere Kriznog štaba. Neću nastaviti sednicu, jer ugrožavate živote svih nas. Na šta to liči da se jedni poslanici pridržavaju mera, a neko sedi u sali i ne koristi ni masku ni rukavice”, rekla je Gojković i upitala ko im je dao veće pravo i podsetila da je reč o poslanicima koji su pitali zbog čega ranije sednice skupštine nisu održane.

Predsednica im je poručila da sa svojim životom mogu da rade šta žele, ali sa životima kolega, kamermana u sali i zaposlenih ne mogu.

Poslanici DJB su potom napustili sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari